Generálna prokuratúra bude dozerať na prípad dobitého štvorročného chlapca

Martinko z obce Hronec leží v kritickom stave v banskobystrickej nemocnici. Otec ho zbil až do bezvedomia. Tyran na chlapčeka neútočil prvýkrát. Ľudia si jeho správanie nevedia vysvetliť, najmä preto, že svojich ďalších troch potomkov sa vraj ani nedotkol. Čo ho iritovalo na jeho druhorodenom synovi, nikto netuší.

04.12.2019 13:33 , aktualizované: 19:02
POLÍCIA: Prípad brutálne zbitého chlapèeka Foto:
Polícia odváža muža, ktorý brutálne zbil svojho 4-ročného syna
debata (23)

Štvornásobný otec vyčíňal v domčeku pri železničnej trati v Hronci začiatkom minulého týždňa. Fyzicky napadol len štvorročného Martina. „Bitkou a kopancami spôsobil dieťaťu veľmi vážne zranenia po celom tele. Chlapčeka po prevezení do nemocnice hneď operovali a stále je v ohrození života,“ povedala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Video: Stará mama malého Martinka si nevie vysvetliť, prečo bol chlapec tŕňom v oku jej zaťa a prečo ho opakovane psychicky a fyzicky týral.

Video

Vyšetrovateľ obvinil tridsaťročného otca Mareka zo zločinu ublíženia na zdraví. Sudca okresného súdu už rozhodol o jeho väzobnom stíhaní. Faltániová upozornila, že už vlani v decembri začali na základe podnetu Úradu práce v Brezne trestné stíhanie za zločin týrania blízkej a zverenej osoby.

Otec na dieťa zaútočil 10. decembra, zranenia si však nevyžiadali lekárske ošetrenie. K ďalšej agresii došlo o dva dni. „Maloletý utrpel zranenia, ktoré ho obmedzovali v obvyklom spôsobe života do šesť dní,“ pokračovala hovorkyňa. „Vzhľadom na vykonané dokazovanie v tejto veci bolo v súvislosti so skutkami trestné stíhanie postúpené na prejednanie priestupku Okresnému úradu – odboru všeobecnej vnútornej správy v Brezne. Rozhodnutím tohto úradu bol otec maloletého uznaný vinným zo spáchania priestupku,“ vysvetlila Faltániová.

Trestné stíhanie sa následne zastavilo, no z pokynu riaditeľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici bolo v tejto veci nariadené vykonanie kontroly.

Starosta obce Hronec Bohuslav Nemky potvrdil, že v rodine vykonávali kontroly. „Od začiatku tohto roka sme ju osobne navštevovali,“ hovorí Nemky. Celkovo prišla komisia do rodiny jedenásťkrát.

„Vždy mali uvarené, upratané, popraté. Javili sa nám prirodzene, nezistili sme vážne nedostatky,“ podotkol. Tajomníčka sociálnej komisie obecného úradu Alena Šuníková tvrdí, že rodina nebola problémová. „Žili skromne, ale nikomu nič zlé neurobili. Netušíme, prečo otec štyroch detí zbil práve Martinka. Dokonca ani v roku 2018 sme nevedeli, že ho zbil. Nepotvrdilo sa to. Mali sme informáciu, že na chlapčeka spadli dvere zo skrine,“ povedala Šuníková.

Súd chlapca zveril starej mame

Po minuloročnom vyčíňaní vydal Okresný súd v Brezne neodkladné opatrenie, ktorým Martinka odovzdali do starostlivosti babky. Konkrétne ide o mamu chlapcovej matky Moniky. V júni ho však zveril opäť do starostlivosti rodičov, zároveň zrušil aj neodkladné opatrenie.

Podozrenia z páchania trestného činu zo strany otca maloletého vraj boli vyvrátené. „Vo veci samej bol stranou v konaní aj prokurátor okresnej prokuratúry, pričom ten sám navrhol vrátiť maloletého do starostlivosti rodičov, lebo podozrenia voči otcovi sa nepotvrdili,“ uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Uhrovičová.

Chlapcova stará mama Janka Šreinerová žije v Čiernom Balogu, kde u nej býval pol roka. Ani ona si nevie vysvetliť, prečo bol tŕňom v oku jej zaťa práve Martinko. Keď k nej malý prišiel, musela ho vraj dávať psychicky dokopy. „Rozprával, čo všetko mu otec robil, vždy si na niečo spomenul. Vravel, že oco ho bil palicou po chrbte, dokonca ho vraj topil vo vaničke,“ šokuje.

Keď si už malý zvykol na nový domov, zrazu prišla zmena a musel sa vrátiť k rodičom. „Prežívala som to veľmi ťažko. Odvtedy som ho videla len raz, neumožnili mi ho vídať,“ tvrdí. O brutálnej bitke, po ktorej skončil jej vnuk na operačnom stole, sa dozvedela od cudzích ľudí. „Počula som, že k malému volali záchranku dcéra so zaťom a zdravotníci keď videli, v akom je stave, volali policajtov,“ povedala.

Zať Marek je vraj výbušný typ, Martinko bol v jeho prítomnosti vždy ticho a sedel v kúte. Ostatné deti sa mohli normálne hrať. „Pritom Maťko nikdy nebol hlučný, ani nevystrájal. Skôr bol zakríknutý,“ poznamenala.

Kde sú ďalšie deti?

Chlapcovu matku Moniku sme v dome v Hronci, kde rodina žije, nenašli. „Už niekoľko dní sme tu nikoho nevideli,“ podotkli neďaleko pracujúci robotníci. „Taký človek, čo dokáže zmlátiť dieťa, by mal dostať doživotie,“ krútili rozhorčene hlavami. Keďže otec rodiny má trvalý pobyt v susednej Valaskej, hľadali sme ju aj tam. Dvere nám otvoril starší chlap, no keď zistil, že sme z médií, vzápätí ich aj zatvoril. Nič sme sa teda nedozvedeli.

Jana Lukáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny informovala, že brezniansky úrad práce rodinu pravidelne kontroloval. „Po udalostiach 26. novembra úrad kontaktovala kriminálna polícia. Starej mame, z otcovej strany, pomohol spísať návrh na vydanie neodkladného opatrenia na zverenie detí do jej starostlivosti. O návrhu rozhodol súd 28. novembra,“ objasnila Lukáčová, kde skončili ostatní súrodenci.

Martinko je na tom stále zle. Oliver Petrík z Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici potvrdil, že chlapček bojuje o život. „Pacienta sme prijali s ťažkým úrazom mozgu, podstúpil dve neurochirurgické operácie. Jeho aktuálny stav je kritický,“ povedal Petrík s tým, že chlapček stále nie je pri vedomí.

Z prípadu je zhrozený aj klinický psychológ Jindřich Cupák. „Ten útok svedčí o brutalite, ktorá sa vyskytuje u impulzívnych osobností. Keď sa nahnevajú, stratia nad sebou kontrolu a správajú sa neľudsky,“ hovorí.

Dôvod, prečo sa otec ventiloval len na jednom zo svojich štyroch detí, môže podľa neho súvisieť s podozrením z nevery a teda aj s pochybnosťami, či ide o jeho potomka. „Druhá možnosť je, že dieťa ho mimoriadne provokovalo svojím správaním, teda neposednosťou a podobne,“ mieni Cupák.

Najhoršie podľa neho je, že týrané deti v dospelosti odovzdávajú ďalej to, čo dostali. „Nechtiac pokračujú, v rámci rodiny, v tej tradícii a utrpenie spôsobujú niekomu inému,“ dodal s tým, že nejde o pravidlo, no väčšinou sa to tak končí.

Prípad sleduje aj Generálna prokuratúra, ktorá si od Okresnej prokuratúry v Brezne vyžiadala predloženie správy v aktuálnej trestnej veci ublíženia na zdraví, aj týrania maloletého z minulého roka. Vo veci bude vykonávať dohľadovú činnosť.

„Generálna prokuratúra Slovenskej republiky si vyžiadala od okresnej prokuratúry v Brezne predloženie správy v aktuálnej trestnej veci ublíženia na zdraví, ako aj podrobnú správu vo veci trestného stíhania vedeného vo veci týrania maloletého z minulého roka 2018. GP SR nariadila správovú povinnosť podriadeným prokuratúram a bude vo veci vykonávať dohľadovú činnosť,“ informovala hovorkyňa.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Brezno #týranie detí