Stolička košického primátora sa začína triasť

Národná kriminálna polícia sa zaoberá slovami košického primátora Jaroslava Polačeka, že za ním chodia poslanci s požiadavkami, ktoré sú na hrane alebo už aj za hranou zákona. Zdá sa, že na krku bude mať aj ďalšie trestné oznámenie. A pod petíciu na vyhlásenie referenda na odvolanie primátora sa podpísalo už vyše tisíc ľudí.

06.12.2019 09:17
jaroslav polaček Foto: ,
Jaroslav Polaček
debata (88)

Polaček koncom septembra v blogu napísal, že od niektorých poslancov čakal viac. "Minimálne som nečakal, že tak rýchlo poprú sami seba. Nečakal som, že budú za mnou chodiť s požiadavkami, ktoré sú na hrane alebo už aj za hranou zákona. A už vôbec som nečakal, že na mňa budú verejne útočiť a dvíhať na mňa varovný prst,“ napísal primátor.

Mestskí poslanci z klubu Košických aktivistov a nezávislých sa okamžite ohradili voči „nekonkretizovaným fabuláciám“. „Obvinil kdekoho z kdečoho, ale nepovedal konkrétne nič. Vyprosím si, aby niekto takto písal o aktivistoch, teda aj o mne. Sú tam jasné náznaky, že údajne sa ho niekto snažil skorumpovať alebo navrhnúť niečo, čo je v rozpore so zákonom. Vyzýval som primátora, nech sa za tieto výroky ospravedlní," vysvetľuje mestský poslanec a aktivista Zdenko Lipták.

Keď sa odozvy nedočkal ani po dvoch mesiacoch, podal podnet na políciu, aby preverila primátorove výroky. Hovorca policajného prezídia Michal Slivka potvrdil, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry analyzuje tento podnet a v najbližšom čase rozhodne o ďalšom postupe.

Okrem toho trestné podanie na primátora chystá aj ďalší poslanec Michal Burdiga. „Na mestskom zastupiteľstve primátor Polaček povedal, že som zneužil funkciu splnomocnenca. Preto na neho podám trestné oznámenie za poškodzovanie môjho dobrého mena a budem žiadať ospravedlnenie súdnou cestou,“ je rozhodnutý Burdiga, uvažuje aj o žalobe na súde.

Burdiga aj Lipták sú v jednom poslaneckom klube, ktorý doteraz podporoval primátora.

Nespokojnosť s jeho prácou v petícii za vyhlásenie referenda o jeho odvolaní vyjadrujú aj samotní Košičania. Svoj podpis pripojilo už vyše 1 200 ľudí.

„Parkovné sa neznížilo, nebolo vybudované žiadne záchytné parkovisko ani parkovací dom. Za rok jeho pôsobenia sme zažili zvýšenie cestovného, vstupné do zoologickej záhrady, zaviedol sa maximálny poplatok za rozvoj, zvýšili sa poplatky za sociálne služby a navrhuje aj zvýšenie daní. Čo však pán Polaček stihol, bolo zvýšenie svojho platu, po dvoch mesiacoch o 40 percent,“ zdôvodňuje sa v petícii. Primátorovi vyčítajú aj absolútny nezáujem o šport, nedoriešený útulok pre bezdomovcov či predraženú asanačnú službu.

„Je potrebné, aby petíciu podpísalo aspoň tridsať percent oprávnených voličov. Potom je mestské zastupiteľstvo viazané povinnosťou vyhlásiť referendum o odvolaní primátora,“ vysvetľuje Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí Slovenska. Upozorňuje, že v prípade vyhlásenia referenda je úspešné, ak sa ho zúčastní viac ako 50 percent oprávnených voličov.

V novembri 2018 bolo v zoznamoch zapísaných voličov takmer 198-tisíc Košičanov, takže pod petíciou by muselo byť vyše 59-tisíc podpisov a v referende by malo hlasovať 99-tisíc obyvateľov, aby bolo úspešné. Samotný Polaček získal vroku 2018 v komunálnych voľbách 29 157 hlasov.

Denník Pravda požiadal o reakciu aj primátora Polačeka, ten sa však zatiaľ odmieta vyjadriť.

Aj v Starom Meste žiadajú odstúpenie starostu

Stolička sa trasie aj pod starostom košického Starého Mesta Igorom Petrovčikom. Súd na neho v roku 2007 vyhlásil konkurz. Veritelia si v ňom prihlásili pohľadávky za vyše milióna eur. Doteraz nie je ukončený a starosta doteraz nezaplatil ani cent. Okrem toho šéfoval aj súkromnej firme, ktorá v roku 2013 nezaplatila daň z nehnuteľnosti vo výške 48-tisíc eur. Firma ukončila svoju činnosť, a tak sa už nedajú tieto peniaze získať do mestskej pokladnice. Petrovčik však nevidí na odstúpenie dôvod. „Petícia je legitímne demokratické právo. Dlhy z podnikania riešim a sú mojou súkromnou záležitosťou,“ do­dal.

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #jaroslav polaček