V prípade usmrtenia muža v Bratislave pátra polícia po srbsky hovoriacich mužoch

Len niekoľko desiatok metrov od miesta, kde pred rokom a pol Juraj Hossu na smrť dokopal Filipínca Henryho Acordu, vyhasol život ďalšieho cudzinca. Neznámy páchateľ ho mal kopnúť do hlavy, muž aj napriek zásahu záchranárov zomrel. Polícia začala trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. Po páchateľovi pátra a hľadá aj svedkov, ktorí by mohli o incidente niečo vedieť.

09.12.2019 15:08 , aktualizované: 10.12.2019 08:21
debata

K útoku došlo v nedeľu krátko po 5. hodine ráno v blízkosti vchodu do budovy Hlavnej pošty na Námestí SNP v Bratislave. "Následkom útoku doposiaľ neznámeho páchateľa utrpel poškodený 22-ročný cudzinec zranenia, ktorým na mieste podľahol,“ informovala bratislavská krajská polícia na sociálnej sieti. Vyšetrovateľ už vo veci vedie trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. "V rámci vyšetrovania bol zabezpečený kamerový záznam, ktorý zobrazuje priebeh udalosti,“ dodala v pondelok polícia.

Krátke video, ktoré však samotný útok nezobrazuje, zverejnili policajti aj na sociálnej sieti. Figuruje v ňom niekoľko mužov, polícia prosí verejnosť o pomoc pri ich stotožnení. "Muži, po ktorých totožnosti policajti pátrajú, by svojimi informáciami mohli prispieť k objasneniu tohto prípadu, malo by ísť o cudzincov hovoriacich srbským jazykom vo veku od 20 do 35 rokov,“ znie stanovisko polície.


Video

Podľa doterajších informácií mal po predchádzajúcom konflikte neznámy muž poškodeného Nikolu (†22) fyzicky napadnúť a utiecť. Údajne ho mal kopnúť do hlavy. "Na miesto sme okamžite vyslali záchranárov, ktorí sa muža pokúšali neúspešne oživiť. Žiaľ, lekár musel konštatovať smrť,“ ozrejmila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová. Rovnaký osud postihol koncom mája 2018 mladého Filipínca Henryho Acordu (†36), ktorý zomrel niekoľko dní po tom, ako naňho zaútočil Dunajskostredčan Juraj Hossu na Obchodnej ulici v centre hlavného mesta. Aj on vtedy svoju obeť kopol do hlavy. Hossu si v súčasnosti odpykáva vo väzení deväťročný trest, ktorý mu súd vymeral v septembri tohto roka.

Budova Hlavnej pošty, pred ktorou sa odohral nedeľňajší útok, je vzdialená len niekoľko desiatok metrov od miesta, kde Hossu zaútočil na Acordu. Táto lokalita, najmä Obchodná ulica, je v Bratislave roky neslávne známa ako miesto zvýšenej kriminality, a to najmä vo večerných a nočných hodinách. Mesto tam aj preto v auguste otvorilo novú stanicu mestskej polície. Bojovalo však s nedostatkom policajtov.

Len dva týždne po otvorení tejto stanice došlo na Obchodnej k ďalšiemu brutálnemu útoku, keď 17-ročný Tomáš P. napadol 29-ročného muža, udieral ho päsťami a keď napadnutý spadol na zem, kopol ho do hlavy. Útočník potom utiekol, z miesta činu ho odtiahli ďalšie dve osoby, policajti ho však zakrátko zadržali. Napadnutého muža ošetrili v nemocnici. Hoci sa incident odohral blízko novej policajnej stanice, na mieste boli ako prví štátni policajti. Stanica mestskej polície totiž v tom čase nebola v prevádzke.

Hovorca mesta Bratislava Peter Bubla potvrdil, že bezpečnostná situácia v niektorých lokalitách mesta a zvlášť na Obchodnej ulici a v bezprostrednom okolí, stále nie je dobrá. Na riešení sa podľa jeho slov musí okrem mesta a mestskej polície podieľať aj štátna polícia, samospráva Starého Mesta, ale aj politici a celá spoločnosť. Nová zásahová jednotka mestskej polície so sídlom na Obchodnej ulici za štyri mesiace fungovania zasahovala viac ako 500-krát, v piatich prípadoch zadržala páchateľov násilných trestných činov.

„Výrazne bol posilnený kamerový systém. Celkový počet kamier je 262. Z toho 194 je bezpečnostných. V okolí Obchodnej ulice a podchodu na Hodžovom nám. a priľahlých uliciach je v súčasnosti 16 kamier,“ vymenoval Bubla opatrenia, ku ktorým už mesto pristúpilo. Organizujú tiež školenia pre zamestnancov podnikov, ktorých cieľom je pritiahnuť majiteľov prevádzok v centre mesta, aby výraznejším spôsobom prijali zodpovednosť za to, ako vyzerá bezprostredné okolie ich podnikov a ich personál dokázal účinne tlmiť konflikty a pôsobiť aj preventívne voči násiliu.

Zvažuje sa tiež využitie nových technológií, otestovať by sa mali na budúci rok. „Ide o prediktívny kamerový systém, ktorý by pomohol včas detekovať rizikové správanie a upozorniť na možnú hrozbu priamo hliadky aj operačné stredisko,“ vysvetlil hovorca Bubla.

V októbri mestská polícia spustila nábor nových príslušníkov. Podľa Bublu sa k včerajšiemu dňu prihlásilo 281 záujemcov. „To, koľkí napokon posilnia rady mestskej polície, bude zrejmé až po ukončení prijímacích konaní. Ku dňu 5.12. 2019 má mestská polícia celkom 264 policajtov. Optimálne by bolo, ak by sa rady mestskej polície podarilo rozšíriť o cca 200 príslušníkov,“ dodal hovorca mesta.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo reagoval na nedeľňajší útok na sociálnej sieti. Zdôraznil, že mu je ľúto zbytočnej smrti mladého človeka aj smútku jeho najbližších. "Darmo robíme opatrenia, zvyšujeme počet hliadok mestskej polície, pokrývame mesto kamerami, keď tu máme ľudí, ktorí nevedia ukontrolovať svoje správanie a sú schopní z ničoho nič zaútočiť na človeka tak brutálne, že ho zabijú,“ uviedol primátor. Skonštatoval, že hoci za bezpečnosť zodpovedá polícia, ani tá nemôže byť všade.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #vražda #polícia SR