Míľnik pre Trenčiansky hrad. Bratislavčanka vyhrala let balónom

Trenčianskemu hradu sa po prvý raz podarilo prelomiť hranicu 150-tisíc návštevníkov. Jubilejná návštevníčka si hrad i mesto pozrie z balóna.

09.12.2019 18:00
debata (1)

Katarína Mlynarčíková z Bratislavy si do Trenčína prišla užiť vianočné trhy a hrad. „Na Trenčianskom hrade som ešte nebola,“ povedala. Potešila sa preletu balónom nad hradom i mestom.

Riaditeľ Trenčianskeho múzea, pod správu ktorého hrad patrí, Peter Martinisko vraví, že na budúci rok si trúfajú zlomiť aj tohtoročný rekord v návštevnosti. „My sme veľmi radi, že od roku 2014 návštevnosť hradu stále stúpa. Méta 150-tisíc bola pre nás zaujímavá, pretože sme si ju vytýčili v rámci päťročného plánu,“ povedal Martinisko.

Video: Pozrite si, čo hovorí 150-tisíca návštevníčka Trenčianskeho hradu na hrad a netradičnú odmenu.

Video

Hrad okrem Slovákov, ktorých chodí približne osemdesiat percent zo všetkých návštevníkov, objavujú aj cudzinci. Najviac z Českej republiky, ale mali už hostí aj z Japonska či Kórey.

„Trenčiansky hrad je v prvej desiatke najnavštevova­nejších hradov na Slovensku. Popredné miesta rebríčka si držia Spišský hrad, Devín a Oravský hrad. Máme výzvu ich dobehnúť a dúfame, že aj predbehnúť. Realizujeme projekty ako prepojenie cyklotrasou s hradom Brumov v Česku, rekonštruujeme južné opevnenie a v týchto týždňoch bola dokončená projektová dokumentácia na úplne novú expozíciu v paláci Zápoľských. Bude interaktívna a prevedie návštevníkov dejinami Trenčína a hradu, takže dúfame, že sa dostaneme niekde k číslu dvestotisíc návštevníkov,“ uzavrel Martinisko.

Podľa sprievodcu Martina Lančariča návštevníkov zaujíma najviac zo všetkého studňa lásky a príbeh o Omarovi a Fatime, ale aj jeho história a najznámejší majiteľ hradu, ktorým bol Matúš Čák Trenčiansky.

Lančarič sprevádza návštevníkov už 22 rokov a vraví, že ľudia bývajú rôzni. „Viacerí sa zaujímajú aj o zariadenie hradu, nábytky, obrazy, ale návštevníkov dosť lákajú aj rôzne výstavy,“ dodal Lančarič.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Balón #Trenčiansky hrad