Zavodnili Tajbu, aby mohli korytnačky zazimovať

Upozorniť na problém ohrozených korytnačiek močiarnych sa netradične rozhodol starosta obce Streda nad Bodrogom Zoltán Mento. Dal vyrobiť bilbord s textom, že tento významný biotop sa lúči s ľuďmi po 120-tisíc rokoch vzájomnej tolerancie a spolužitia na tejto zemi. V susedstve obce sa nachádza Národná prírodná rezervácia Tajba, kde tieto živočíchy žijú, no postupne územie vysychá. Problémom sa zaoberajú ochranári z Chránenej krajinnej oblasti Latorica a v uplynulých dňoch aspoň čiastočne lokalitu zavodnili.

10.12.2019 10:00
debata

„Výzva z mojej strany prišla, pretože situácia nie je dobrá. Myslím si, že je jednoduchšie konať vtedy, ak nemusíme veci zachraňovať alebo ťahať zo dna. Stačí urobiť to málo, aby sme tej korytnačke zabezpečili ten biotop a mala prostredie, aké potrebuje. Korytnačku tu ešte stále máme, môžeme a mali by sme ju zachrániť,“ zdôvodnil svoj krok Mento, ktorého výzva sa dostala na sociálne siete a začali sa mu ozývať ľudia z celého Slovenska. Netušili, že situácia je vážna.

„Myslím si, že je jednoduchšie kroky urobiť včas a nie vtedy, keď už ideme niečo zachraňovať. Je to už potom aj finančne nevýhodnejšie a aj časovo oveľa stresujúcejšie,“ myslí si Mento a hovorí, že je iba laik a riešenia chce ponechať na odborníkov, no je mu jasné, že tam treba doviesť vodu, ktorá tam v súčasnosti vôbec nie je. „Odborníci už musia vedieť, ako ju tam dostať a koľko jej tam treba,“ dodal starosta.

Ochranári z Chránenej krajinnej oblasti Latorica uviedli, že situácia v Tajbe súvisí s poveternostnými podmienkami. Hladina vody závisí od množstva atmosférických zrážok. Posledné roky boli veľmi suché, a to sa podpísalo aj na výške hladiny vody.

„V roku 1994 bola situácia v Tajbe podobná tej dnešnej, avšak v ďalších rokoch, bohatých na zrážky, sa situácia zlepšila a korytnačky aj naďalej obývajú túto cennú lokalitu,“ reagovali štátni ochranári.

Generálne riaditeľstvo Štátnej ochrany prírody v spolupráci s pracovníkmi z Latorice zabezpečili koncom novembra zavodňovanie Tajby z rieky Bodrog. Zásah bol potrebný, pretože korytnačka močiarna potrebuje na svoje zazimovanie dostatočne vysokú hladinu vody. Tajba je súčasťou Územia európskeho významu vo štvrtom stupni ochrany a ochranári hľadajú riešenia, ako zlepšiť súčasnú situáciu.

„Ide o dlhodobý proces, hľadáme možnosti riešenia stabilného zavodňovania. Je to však finančne náročné,“ hovoria štátni ochranári s tým, že stav korytnačiek močiarnych na Slovensku je zlý a má klesajúci trend. V roku 2019 zisťovali veľkosť ich populácie v južnej časti Slovenska, pri reporte zistili 300 až 500 jedincov.

„Všeobecne ide o plachého živočícha, monitoring je tak veľmi náročný. V Tajbe sme náhodnými pozorovaniami napočítali desať jedincov. Dva odchytené jedince boli označené vysielačkami, aby bolo možné sledovať ich pohyb. Avšak pre zlý signál na lokalite ich nebolo možné po vypustení dosledovať,“ konštatovali ochranári.

Korytnačka močiarna je pôvodným druhom našej fauny. V červenom zozname SR obojživelníkov a plazov je zaradená v kategórii kriticky ohrozených druhov. Ohrozuje ju niekoľko faktorov, a to narušovanie prirodzených biotopov, zavlečenie nepôvodných druhov a predácia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Streda nad Bodrogom #korytnačka