V Malackách prekladajú pacientom vyšetrenia

Spor poisťovne a nemocnice si odnesú pacienti. Malacká nemocnica sa totiž nedohodla so súkromnou poisťovňou na dofinancovaní zdravotnej starostlivosti.

12.12.2019 06:00
debata (4)

„Nemocnica sa nedohodla so súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera, zrušila termíny plánovaných vyšetrení jej poistencov a presunula ich na budúci rok,“ potvrdila hovorkyňa nemocnice Slavomíra Šindelárová. Podľa nej ide o plánované vyšetrenia CT, magnetickej rezonancie a jednodňovej zdravotnej starostlivosti. „Rozhodnutím poisťovne sme prišli o značnú časť príjmov, čo ohrozuje prevádzku našej nemocnice a starostlivosť o pacientov,“ vysvetlila. Pacientom preto poradili, aby sa obrátili priamo na poisťovňu. Jej povinnosťou je, aby im zabezpečila vyšetrenie ešte do konca roka.

Podľa stanoviska nemocnice každá zdravotná poisťovňa si zvolila vlastný spôsob výpočtu sumy, ktorú posiela zdravotníckym zariadeniam a je určená na mzdy. „Poisťovňa nedofinancovala zvýšené náklady, ktoré sme objektívne vyčíslili. Nemôžeme riskovať ohrozenie chodu nemocnice,“ pokračuje Šindelárová. Dodáva, že peniaze nemocnici chýbajú najmä na sociálne balíčky. S poisťovňou Dôvera pritom rokovali viackrát, no bez úspechu.

Pacienti sa musia na vyšetrenia a jednodňové chirurgické zákroky objednávať v náhradných nemocniciach. Poisťovňa im odporúča Bratislavu a Skalicu. „Sme šokovaní týmto postupom, nemocnica v Malackách porušuje platnú zmluvu. Spravila si z našich poistencov svojich rukojemníkov,“ povedal PR manažér poisťovne Branislav Cehlárik.

Hovorí, že pacientom chceli priamo oznámiť, ako majú postupovať, nemohli sa však na nich nakontaktovať. „Nemocnica nám opakovane odmietla poskytnúť ich zoznam, čím zdržiava ich liečbu a vystavuje ich zbytočnému riziku,“ upozorňuje Cehlárik. Podľa neho ich postup zdravotníckeho zariadenia zaskočil o to viac, že odmietla návrh, ktorý bol vyrokovaný a odsúhlasený Asociáciou nemocníc Slovenska. „V rámci individuálneho rokovania sme jej ponúkli ďalšie navýšenie, ktoré nemocnica neakceptovala,“ uzavrel Cehlárik.

Mária Lévyová z Asociácie na ochranu práv pacientov krúti hlavou nad riešením, ktoré zvolila malacká nemocnica. „V žiadnom prípade sa to nesmie dotknúť pacienta, pretože najjednoduchšie je zrušiť objednané vyšetrenia,“ myslí si. Podotýka, že pre pacientov nie je vždy jednoduché obrátiť sa na inú nemocnicu, keď potrebujú zákrok alebo vyšetrenie. Lévyová vidí problém v nesystematickom riešení problémov. „Nedostatok financií sa dotýka pacientov buď v doplatkoch alebo presunutí plánovaných vyšetrení a zákrokov,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemocnica Malacky