Plyn vyvetrajte, radili robotníci ľuďom na Mukačevskej

Tridsať minút. Tak dlho trojica mužov, ktorá v piatok predpoludním prerazila plynové potrubie na Mukačevskej ulici v Prešove, neurobila nič, aby zabránila katastrofe, ktorá sa začala presne o 12.12. A to im vyčíta policajný vyšetrovateľ v obvinení, ktoré má redakcia Pravdy k dispozícii.

11.12.2019 19:24
debata (109)
VIDEO: Svedectvo muža, ktorý výbuch a požiar panelového domu v Prešove videl na vlastné oči.
Video

Podľa obvinenia Ján R. (31), Marek T. (29) a Ondrej T. (28) „nevykonali žiadne relevantné opatrenia, ktorými by odvrátili bezprostredne hroziace nebezpečenstvo vznietenia a výbuchu plynu, a to najmä okamžite po zistení prerazenia potrubia“.

Traja obvinení robotníci vypovedali, že vykonávali vŕtacie práce popod spevnené plochy, a to pod chodníkom a sčasti pod parkoviskom pri dome na Mukačevskej ulici. Vykonávali mikrotunelový vrt s cieľom uloženia chráničky elektrického nízkonapäťového vedenia, keď prerazili potrubie zemného plynu, ktoré viedlo do paneláka s popisným číslom 7. Vŕtací stroj obsluhoval Ján R. a samotné vŕtanie navigoval Marek T. Približne o pol dvanástej zacítili na mieste vrtu zápach plynu. Ondrej T. odišiel za stavbyvedúcim Martinom M.

„Od momentu prerazenia potrubia a úniku plynu informovali obyvateľov bloku, kde ho bolo cítiť, aby pootvárali okná a súčasne pootvárali šachtové poklopy pred domom, aby plynu umožnili unikať do ovzdušia. Potom nastal výbuch,“ píše sa v obvinení. Za vinu sa im dáva, že ako osoby zodpovedné za vznik poruchy nekontaktovali integrovaný záchranný systém na čísle 112, poruchovú linku SPP a ani iné tiesňové linky, a tiež nevyzývali prítomné osoby, aby ihneď nebezpečný priestor opustili.

Robotník telefónne číslo na poruchovú službu nepoznal

Stavbyvedúci Martin M. bol na obede, keď za ním prišiel už obvinený Ondrej T. a povedal mu, že asi prevŕtali plynové potrubie. Okamžite išiel skontrolovať situáciu, kde sa potvrdil únik plynu. Nepoznal telefónne číslo na poruchovú službu, a tak zavolal nadriadenému, aby vyrozumel plynárov.

Medzitým Marek T. volal svojmu nadriadenému konateľovi Michalovi P., ktorý sa robotníka opýtal, či zavolali plynárov a policajtov. Marek T. mu mal povedať, že plynárov áno a policajtom zavolá. Konateľ sa tiež ponáhľal na miesto udalosti, no po jeho príchode už panelák horel. Podobne reagoval aj obchodný riaditeľ druhej spoločnosti Ján R., ktorý ešte predtým, ako išiel na miesto, kontaktoval linku SPP a informoval o úniku plynu.

výbuch, panelák, Prešov, 10. 12.
výbuch, panelák, Prešov, 10. 12.
+9výbuch, panelák, Prešov, 10. 12.

Svedkovia, obyvatelia bytovky, hovorili o tom, že cítili plyn, dvaja z nich aj kontaktovali robotníkov, ktorí im povedali, aby otvorili okná. „Zo záznamov z linky integrovaného záchranného systému 112, ako aj z liniek ostatných záchranných zložiek a linky SPP vyplýva, že od momentu vzniku poruchy na plynovom potrubí v čase najneskôr do 11.40 h. najmenej 30 minút žiadna zo zodpovedných osôb za vznik poruchy nekontaktovala ani jednu z liniek a prvé hlásenie bolo prijaté až o 12.10 h na číslo 158,“ píše sa v obvinení.

Podľa tohto dokumentu boli všetkým šiestim mužom zadržané mobilné telefóny, ktoré budú podrobené znaleckému posudku, a stavbyvedúci Martin M. musel odovzdať projektovú dokumentáciu k projektu.

Väzba je zásah do slobody človeka

Kolúznu väzbu troch obvinených živnostníkov, ktorí vykonávali výkopové práce v blízkosti paneláka, ktorý v piatok 6. decembra vybuchol, považuje advokát Roman Frnčo za prísne rozhodnutie sudcu pre pripravné konanie okresného súdu v Prešove. Reagoval len na základe informácií, ktoré má ako bežný občan, pretože nepozná bližšie okolnosti celého prípadu. „Súhlasím, že ide o veľkú tragédiu. Nie je to však na kolúznu väzbu. Neviem, čo alebo koho by mohli ovplyvňovať alebo mariť dôkazy. Mohlo sa to nahradiť peňažnou zárukou alebo písomným sľubom,“ konštatoval Frnčo.

„Väzba nie je trest. Ide o zásah do slobody človeka, keď nie sú odsúdení. Udeľuje sa pri výnimočných prípadoch,“ poznamenáva Frnčo. Myslí si, aj keď nepozná okolnosti celého prípadu, že pribudnúť môžu aj ďalší obvinení. „Napríklad konateľ firmy alebo vedúci tých mužov,“ dodal Frnčo s tým, že polícia bude zrejme skúmať, či boli traja muži vyškolení, alebo či mali správne pokyny.

Policajný vyšetrovateľ Jána R. (31) a bratov Marka T. (29) a Ondreja T. (28) obvinil z prečinu všeobecného ohrozenia. Sudca pre prípravné konanie prešovského okresného súdu v pondelok rozhodol o ich väzbe, pričom sa okamžite odvolali. Pôvodne polícia zaistila ešte ďalších troch ľudí, konateľa Michala P., pre ktorého firmu všetci traja pracovali a ktorého spoločnosť vykonávala na Mukačevskej ulici horizontálne vŕtanie pre inú spoločnosť. Z tejto boli zaistení stavbyvedúci Martin M. a obchodný riaditeľ Ján R. Zároveň boli vypočutí viacerí svedkovia, najmä obyvatelia paneláka.

Po rozhodnutí súdu sa právny zástupca trojice obžalovaných nechcel vyjadrovať. Potvrdil, že sa priznali k prerazeniu potrubia, nechcel však komentovať otázky, či, kedy a komu oznámili, čo sa vlastne stalo.

Denník Pravda kontaktoval spoločnosť, pre ktorú traja živnostníci pracovali, na pevnú i mobilné telefónne linky, no doposiaľ na naše telefonáty nereagovali. Robotníci mali údajne k dispozícii mapu, kde bola zakreslená plynová rúra v inej výške ako v skutočnosti. Pôvodne mali podkopať plynové potrubie, ktoré malo byť v hĺbke 1,1 metra. Preto kopali až do hĺbky 1,6 metra a tam narazili na plynové potrubie.

12-podlažná bytovka na Mukačevskej ulici v... Foto: Robo Hakl, Pravda
prešov bytovka plyn výbuch 12-podlažná bytovka na Mukačevskej ulici v Prešove, ktorú poškodil výbuch plynu 6. decembra a budú ju musieť zbúrať.

Búrací stroj má doraziť vo štvrtok

V okolí paneláka aj v stredu prebiehali prípravné práce, potrebné na začatie búrania zničenej bytovky. Nákladné automobily privážali zeminu a bagre ju rozhrňovali. Potrebné je vytvoriť zhruba dvojmetrový násyp okolo celej bytovky. Búrací stroj má doraziť vo štvrtok a po jeho inštalácii sa začne s postupnou asanáciou štyroch najvyšších poschodí. Ďalší postup neskôr určia statici a krízový štáb.

Počas prác môžu obyvatelia okolitých panelákov cítiť plyn, upozorňuje spoločnosť SPP – distribúcia. „V súvislosti s plánovanými zemnými a prípravnými prácami v rámci sanácie obytného bloku na Mukačevskej ulici číslo 7 je snahou znížiť riziko vzniku ďalších škôd, preto sme boli nútení pristúpiť k dočasnému prerušeniu distribúcie zemného plynu do niektorých odberných miest," upozorňuje SPP – distribúcia.

Malo by sa tak predísť poškodeniu potrubí pohybom ťažkých mechanizmov, ktoré budú odstraňovať poškodený panelový dom. "Pri realizácii prerušenia distribúcie bude cítiť zemný plyn v ovzduší, ktorý však nepredstavuje riziko vzniku havárie,“ dodali plynári.

© Autorské práva vyhradené

109 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch plynu v Prešove