Auto ukradli dvakrát, raz policajtom

Jakubovi Kukučovi ukradli vozidlo Seat Ibiza spred domu v Zemianskych Kostoľanoch. Našiel si ho v Seredi, policajti auto zadržali a previezli do Nového Mesta nad Váhom. Tam ho niekto ukradol policajtom rovno spred nosa. To všetko sa stalo pred dvoma rokmi. No teraz v novembri Kukuča dostal list od ministerstva vnútra - má zaplatiť za odtiahnutie.

13.12.2019 12:00
debata (4)
Auto Seat Ibiza vlastnil novomešťan Jakub... Foto: Tatiana Michalková, Pravda
06-auto-3x Auto Seat Ibiza vlastnil novomešťan Jakub Kukuča. V roku 2017 mu ho ukradli rovno spred domu a vlastnou pátracou činnosťou ho našiel až v Seredi. Odtiaľ mu ho odtiahli policajti a teraz od neho žiadajú zaplatiť im náklady za odťah.

„Auto mi ukradli v decembri 2016, dnes sú to presne tri roky. Pátral som po ňom po sociálnych sieťach a prišiel mi anonym, že je v Seredi. Tam som ho aj našiel,“ spomína si Kukuča. Auto malo iné evidenčné čísla, policajti ho preto zadržali a dali odtiahnuť do Nového Mesta nad Váhom. Potom predvolali Kukuču. „Auto mi aj ukázali, bolo v policajnej garáži a čakalo na expertízu, ktorá mala určiť, čo všetko bolo na ňom pozmenené,“ pokračuje.

Stále sa pýtal, ako sa prípad vyvíja. „Opäť ma predvolali a policajti mi oznámili, že auto zmizlo z policajnej garáže a je v pátraní,“ Kukuča už iba krčí plecami. To bolo v roku 2017. Teraz v novembri dostal list od ministerstva vnútra. „Poslali mi faktúru, že mám uhradiť odtiahnutie auta zo Serede do Nového Mesta nad Váhom a následnú úschovu,“ ukazuje papier. Polícia po zlodejovi už nepátra. Podľa trenčianskeho policajného hovorcu Pavla Kudličku je trestné stíhanie prerušené.

Podľa právnika Jána Kanabu mladšieho si mal Kukuča uplatňovať škodu za zmiznuté vozidlo už v roku 2017. „Bude sa však musieť popasovať s otázkou premlčania, keďže bol povinný políciu vyzvať na náhradu škody a prerokovanie v čase, keď došlo ku krádeži. Ale jednoznačne, ak sa niečo takéto stalo, tak za to zodpovedajú oni,“ povedala Kanaba s tým, že ministerstvo vôbec nemusí vedieť, že vozidlo bolo z policajných garáží ukradnuté.

Príbeh dvakrát ukradnutého auta však predsa len bude mať dobrý koniec. Hovorca rezortu vnútra Petar Lazarov pre Pravdu potvrdil, že peniaze od Kukuču pýtať nebudú. „Centrum podpory v Trenčíne preverilo dokumenty, ktoré boli priložené k žiadosti o refundáciu nákladov, a zistilo, že došlo k administratívnej chybe zo strany Obvodného oddelenia Policajného zboru v Novom Meste nad Váhom. Obratom bol pán Kukuča informovaný, že faktúru nebude musieť uhradiť,“ dodal Lazarov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #krádež auta