Stred Slovenska zasiahol sneh, doprava viazne

Horské priechody Donovaly a Šturec sú pre husté sneženie uzatvorené pre vozidlá nad desať metrov. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej stránke. V Banskobystrickom kraji je aktuálne bez prúdu 6 000 odberných miest.

13.12.2019 10:25 , aktualizované: 15:24
debata (3)

Video: Pozrite si situáciu v Banskej Bystrici, kde šmykľavý sneh skomplikoval dopravu.

Video

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý, okrem úseku D3 v okrese Čadca Svrčinovec – Skalité, na ktorom je vrstva čerstvého snehu do centimetra.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, miestami pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu do 1–3 centimetrov. Na cestách v Prešovskom kraji II/535 Palcmanská Maša – Sykavka, II/533 Gemerská Poloma – sedlo Súľová a II/549 Úhornianske sedlo – Krásnohorské Podhradie sa nachádza vrstva čerstvého alebo utlačeného snehu s hrúbkou päť až desať centimetrov.

Horské priechody (HP) na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na horskom priechode Dobšiná, Homôlka, Herlianske Sedlo, Chorepa, Šturec, Donovaly, Pezinská Baba, Huty, Látky-Prašivá, Javorník, Fačkov, Branisko, Vernár, Podspády, Vrchslatina, Besník, Čertovica, Huty, Šútovce, Zbojská a Štós sa na vozovkách nachádza vrstva čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu do hr. 1 – 3 cm. V Prešovskom kraji na horských priechodoch Súľová a Grajnár sa nachádza vrstva kašovitého snehu s hrúbkou päť až desať centimetrov.

Pre vozidlá nad 10 m dĺžky je počas celej zimnej sezóny uzatvorený HP Príslop (cesta I/78), HP Šútovce (cesta III/1774) a HP Veľké Pole (cesta II/512). Cesta I/64 cez horský priechod Fačkovské sedlo je od 1.11.2019 uzavretá v okresoch Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 10 metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby.

V Banskobystrickom kraji je bez prúdu 6 000 odberných mi­est

Spoločnosť Stredoslovenská distribučná (SSD) eviduje v súvislosti s nepriaznivým počasím v Banskobystrickom samosprávnom kraji výpadky elektrickej energie. Z dôvodu vetra a snehu popadali na vedenia stromy a konáre, ktoré na viacerých miestach pretrhali vodiče. Pracovníkom SSD sa už v uplynulých hodinách podarilo odstrániť viacero porúch.

„Situácia sa zlepšila a momentálne máme bez elektriny 6 000 odberných miest,“ informoval hovorca SSD Miroslav Gejdoš. Nové poruchy pribudli na Liptove, konkrétne vo Svätom Kríži, a v Demänovskej doline. Gejdoš dodal, že pracovníci spoločnosti sú stále v plnom nasadení, aby ešte za vidna opravili čo najviac porúch.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #sneženie #dopravná situácia #Horské priechody