Bratislavčania si priplatia za seniorské domovy

Bratislavský magistrát chce v budúcom roku zvýšiť mesačné poplatky seniorov, o ktorých sa starajú v mestských zariadeniach. Ceny by mali narásť v priemere o päťdesiat percent, teda o 50 až 150 eur.

17.12.2019 11:00
debata (53)

Návrh primátora Matúša Valla na decembrovom rokovaní mestského parlamentu neprešiel, hlasovať sa však o ňom bude opäť 30. januára 2020. "Návrh všeobecne záväzného nariadenia sa týka dorovnávania sumy úhrady za ubytovanie a odborné činnosti u klientov v zariadeniach pre seniorov v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Zotrvávanie v súčasnom stave by sa mohlo negatívne prejaviť aj v nedostatku a odlive zamestnancov ako aj v kvalite poskytovanej sociálnej služby,“ priblížil pre Pravdu hovorca mesta Peter Bubla.

Nariadenie sa ešte môže pripomienkovať

Pravda oslovila všetkých sedem zariadení, ktorých sa zmena týka. V dvoch nikto nezdvíhal telefón, tretie nás odkázalo na iný čas a už nereagovalo. Riaditeľka Domova seniorov Lamač Miroslava Floriansová sama primátorov návrh pripomienkovala. Hovorí, že nariadenie sa môže ešte pripomienkovať, a teda aj meniť. Dodala, že klienti už vedia o pripravovanom zvyšovaní.

Podľa riaditeliek oslovených centier by zvyšovanie cien nemalo znamenať úbytok klientov. Ceny v jednotlivých centrách by sa po schválení návrhu mohli zvýšiť približne o 50 až 150 eur, v závislosti od stupňa odkázanosti klienta, stravy a ubytovania. "Naši klienti o veci vedia, ale ešte sme sa o tom oficiálne nerozprávali, lebo v podstate ešte nemáme o čom,“ vysvetlila Daniela Palúchová z Domu tretieho veku.

"Nechcela som našim klientom kaziť sviatky,“ povedala Janka Dudoňová z Domova pri kríži s tým, že s radou obyvateľov sa dohodli, že v januári budú klientov o pripravovaných zmenách oficiálne informovať. "Niektorí naši klienti zvýšenie cien zo svojho príjmu nezvládnu. Preto oslovíme ich deti, no máme aj takých seniorov, ktorí už nikoho nemajú,“ upozorňuje Dudoňová. Tvrdí, že klientom poskytnú všetky služby, na ktoré majú nárok. Pohľadávky sa potom buď dostanú do dedičského konania, alebo – ak nebude čo dediť a nebude žiaden dedič, budú situáciu riešiť s magistrátom.

Vyššia cena nehrozí seniorom s nízkym príjmom

"Zvyšovanie úhrady neohrozí seniorov, ktorých príjmy sú nízke. Ochrana príjmu pred neprimeranou úhradou, t.j. 25 percent sumy životného minima, bude v súlade so zákonom o sociálnych službách rešpektovaná v plnom rozsahu,“ oponuje Bubla. "Cena by sa mala zvýšiť v priemere o 50 percent,“ dodal Bubla s tým, že priemerná úhrada klienta v bratislavských zariadeniach je v porovnaní s inými krajskými mestami nižšia o 34 percent.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #bratislavský magistrát #domovy pre seniorov