Je rozhodnuté. Prešovský panelák zbúrajú celý

Výbuchom a požiarom zničený panelák na Mukačevskej ulici v Prešove zbúrajú kompletne. Rozhodol o tom krízový štáb v utorok, keďže poškodené a oslabené sú aj nižšie poschodia. V utorok demolácia dvanásťposchodového domu pokračovala rýchlym tempom. Jedna časť je rozobraná až do druhého poschodia.

17.12.2019 16:55 , aktualizované: 22:30
debata (49)

VIDEO: Časť prešovského paneláku už je zdemolovaná.

Video

Búranie výbuchom a požiarom zničeného paneláku na prešovskej Mukačevskej ulici pokračovalo aj v utorok od ranných hodín. Po prvom dni sa síce znížilo riziko, že by mohli panely alebo plechy ohroziť obyvateľov okolitých ulíc, no aj napriek tomu museli aj na druhý deň odísť zo svojich bytov. Druhý deň skončili s búraním už tesne po 15. hodine.

Do poslednej chvíle sa zvažovala možnosť, že sa zbúrajú len najvrchnejšie poschodia, ktoré výbuch, požiar a hasenie najviac zničili. „Snažili sme sa, aby zo strechy nič nepadalo. Plánovali sme zlikvidovať štyri až päť poschodí. Potom však prišlo rozhodnutie, že panelák pôjde dole celý. Preto sme mohli aj zmeniť systém práce, ktorý už nie je taký riskantný,“ vysvetľuje Jiří Raszka, technický riaditeľ firmy Cannoneer, ktorá sa špecializuje na búracie práce.

Podľa statika Jozefa Poláka sa začali prepadať stropy bytov na nižších poschodiach. „Preto sme definitívne rozhodli, že zo statického hľadiska nie je čo riešiť. Nikto tam nemôže ísť, bolo by to nezodpovedné a obrovské riziko,“ podotýka Polák.

Situáciu priamo na streche paneláka oproti búranej bytovke si bola pozrieť aj primátorka Prešova Andrea Turčanová. „Sledovala som postup prác, niektoré panely sa sypú a poškodené sú aj nižšie poschodia,“ potvrdila smutný fakt.

Aj počas druhého dňa sa na demoláciu prišlo pozrieť množstvo Prešovčanov. Pri demolácii padali na zem veci ako nábytok, oblečenie, potreby do domácnosti a na stenách bolo vidieť obrazy.

„Obrovská tragédia. Je strašné sa na to pozerať. Tí ľudia prišli o byty, majetok, spomienky. Neviem si predstaviť, ako by som reagovala, ak by išlo o môj majetok. Je mi do plaču,“ smutne povedala pani Jana, ktorá býva o niekoľko ulíc ďalej. Prišla sa pozrieť, a nečakala, že búranie bude také rýchle. „Mizne to veľmi rýchlo, určite to skončia do konca týždňa,“ zamyslela sa.

S búraním celého paneláka súhlasili aj majitelia jednotlivých bytov. Podľa Raszku by mohla byť bytovka zlikvidovaná ešte v priebehu stredy. Okolie bude zabezpečovať polícia, pretože sa už aj v utorok stalo, že zo zbúraných bytov vyletovali dokumenty, tak ich bude zbierať.

Výbuch plynu a následný požiar 6. decembra neprežilo sedem ľudí, jedna osoba je naďalej nezvestná. Bytovka je zničená, svoje domovy museli dočasne opustiť aj obyvatelia viacerých okolitých domov.

VIDEO: V Prešove majú konečne vianočnú náladu.

V Prešove už rozsvietili vianočný stromček

Vianočnou atmosférou už dýcha aj prešovské centrum. Obchodníci či remeselníci v stánkoch ponúkajú lahôdky či ručne zhotovené výrobky už od začiatku decembra, no symbol sviatkov – stromček, až do utorka nesvietil. „Program, ktorý bol pôvodne plánovaný na 6. decembra, mesto zrušilo v súvislosti s tragickou udalosťou,“ informoval hovorca prešovskej radnice Vladimír Tomek. V deň tragédie mal byť rozsvietený aj stromček, vzhľadom na smutné udalosti zostal až do utorka podvečera v tme. Prešov zrušil aj novoročný ohňostroj a celý silvestrovský program, ktorý sa mal konať na Hlavnej ulici.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch plynu v Prešove #búranie paneláku