Obeť hromadného útoku vo Važci: Bojíme sa najmä o dcéru

Branislav Osika skončil po bitke vo Važci v chvíľkovom bezvedomí a momentálne je práceneschopný. Skupina osadníkov na neho zaútočila, keď sa jeho dcéra sťažovala, že neďaleko školy ju napadli štyria chlapci. Keď rodičia zašli za jedným z nich a žiadali vysvetlenie, dopadlo to katastrofálne. Konflikt natočila na video suseda napadnutého muža. Obec kvôli udalosti zvolala mimoriadne zasadnutie zastupiteľstva.

18.12.2019 09:08 , aktualizované: 17:40
debata
VIDEO: Pozrite si, ako presila napadla muža v podtatranskej obci Važec. Polícia v tejto súvislosti už obvinila desať osôb.
Video

Branislav Osika Pravde opísal, čo bitke, ktorá sa odohrala minulú stredu, predchádzalo. „Našu osemročnú dcéru napadla skupinka štyroch chlapcov vo veku od osem do desať rokov. Stalo sa to asi 150 metrov od základnej školy vo Važci,“ hovorí s tým, že dievčatko išlo po vyučovaní samo domov a chlapci si zrejme chceli dokázať svoju silu. „Lekárske ošetrenie nepotrebovala, utrpela skôr psychickú ujmu,“ objasnil otec.

Dcéru dali preložiť na inú školu

Dcéra zavolala rodičom, čo sa stalo. „Manželka išla po ňu a zhodou okolností jej prišiel do cesty jeden z chlapcov. Chytila ho a dohovárala mu, no on sa jej vytrhol, pričom si o telekomunikačný stĺp udrel hlavu. Vtom som tam prišiel aj ja. Chceli sme ho ošetriť, no on utiekol a do štyroch minút prišla skupina z osady,“ hovorí Osika. Tvrdí, že napriek snahe vyriešiť situáciu diplomaticky nemal šancu, lebo hneď sa strhla mela. Odhaduje, že útočníkov bolo zhruba pätnásť, ale v tom chaose nemal čas ich rátať.

Agresívna tlupa je zachytená na videu, ktoré koluje internetom, no Osika ho videl iba raz. Viac sa naň pozerať nedokáže. „Je mi z toho všetkého zle, rozrušená je celá naša rodina. Dcéru sme okamžite preložili na inú školu, bojíme sa o ňu. Stále sa nám vyhrážajú, že ju chytia za vlasy, priviažu o auto a povláčia za ním,“ povedal. Trápi ich to napriek tomu, že v obci si všimol zvýšený pohyb policajných hliadok. „Monitorujú najmä osadu,“ podotkol.

Pred skupinou útočníkov neunikli ani jeho brat a manželka, vážnejšie zranenia však nemali. „Som práceneschopný, na kontrolu idem v posledný decembrový deň. Asi pätnásť sekúnd som bol v bezvedomí, utrpel som otras mozgu, krvácal mi nos, mám silné bolesti hlavy, narazené zuby, rozťaté pery a pískalo mi v uchu,“ vysvetlil. Policajtov vraj asi dve minúty pred napadnutím stihol zavolať on sám. Celý incident natočila jeho suseda. „Zrejme si myslela, že keď to uvidia, odplaší ich. Zjavne im to však bolo jedno,“ poznamenal.

Desať obvinených

Udalosť vytiahol na verejnosť Milan Mazurek, ktorý bol odsúdený za hanobenie rasy, národa a presvedčenia a podnecovania. Upozorňoval, že páchatelia neboli zadržaní ani týždeň po útoku. Policajti na to reagovali s tým, že „šíritelia dezinformácií a rôzne subjekty prihrievajúci si polievočku“ majú oproti nim jednu výhodu – na sociálnych sieťach môžu zverejniť čokoľvek bez akejkoľvek osobnej zodpovednosti. Polícia tvrdí, že v tomto prípade konali hneď po príchode na miesto, kde sa nachádzalo niekoľko desiatok ľudí.

„Vyšetrovateľ a operatívni pracovníci museli spárovať podozrivé osoby. Na základe videa hľadali tie, ktoré to naozaj spáchali a to tak, aby ich svojou činnosťou nevarovali, a potom by utiekli alebo sa začali schovávať,“ uviedli policajti. Objasnili, že výsledkom ich tímu je osem obvinených mužov vo veku od 19 do 45 rokov z prečinu výtržníctva a ublíženia na zdraví spáchaných formou spolupáchateľstva. Z nebezpečného vyhrážania obvinili tiež dve ženy vo veku 26 a 51 rokov. „Na troch obvinených mužov, vzhľadom na kriminálnu minulosť, bol spracovaný podnet na návrh ich vzatia do väzby,“ doplnili.

Mimoriadne zasadnutie

Vo Važci kvôli vážnemu incidentu zvolali mimoriadne zasadnutie obecného zastupiteľstva. „Chceme to riešiť. V osade máme zhruba 250 Rómov a ľudia sa ich boja. Z tej brutality sú zhrození. Doteraz sme tu takéto útoky nemali,“ hovorí starosta Milan Lištiak. Obecnú políciu nemajú, ale chcú zaviesť poriadkovú službu. „Chcel by som, aby to robili ľudia mimo obce v rámci nejakej dohody,“ naznačil kroky, ktoré chcú podniknúť.

Reagoval tiež na slová kotlebovcov, ktorí avizovali, že prípad budú ostro sledovať a čoskoro zverejnia ďalší postup. „Neviem, čo tým mysleli, ale spozoroval som tu ich auto, z ktorého hlásili, aby ľuďom nebola ľahostajná bezpečnosť obce. Ich angažovanie Lištiak zatiaľ vníma neutrálne. „Vyhrotenia situácie sa neobávam. Máme zvýšený tiež počet policajných hliadok,“ povedal.

Klinický psychológ Jindřich Cupák hovorí, že proti tlupe agresorov sa človek ubráni len ťažko. „Záleží na tom, v akej je fyzickej kondícii a do akej miery je oboznámený s možnosťou sebaobrany. Pri takomto počte ľudí je však málo pravdepodobné, že by sa jedinec dokázal účinne brániť. Vtedy je nutné chrániť si najmä hlavu, ktorá je najzraniteľnejšia,“ povedal. Natáčanie takejto scény na mobil je podľa neho otázkou toho, s akým účelom sa to robí. „Môže ísť o obyčajnú zvedavosť alebo snahu pomôcť neskôr polícii, aby vedela, čo sa tam dialo,“ uzavrel.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bitka #polícia SR #Važec