Na horách je zatiaľ malé lavínové nebezpečenstvo

V najvyšších polohách Nízkych, Západných a Vysokých Tatier pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo teda prvý stupeň. Informuje o tom Horská záchranná služba na svojej stránke. V nižších polohách a v Malej a Veľkej Fatre vplyvom absencie snehovej pokrývky momentálne neplatí žiaden stupeň lavínového nebezpečenstva.

22.12.2019 10:29
debata

Vplyvom veľmi malej snehovej pokrývky sa lavínové nebezpečenstvo viaže na záveterné žľaby a oblasti pod hrebeňmi a sedlami najvyšších polôh S, SV a SZ orientácií, čiže miesta kde bolo previate väčšie množstvo nového snehu (20 – 60 cm). Na týchto miestach sa mohli vytvoriť, prípadne môžu tvoriť nebezpečné snehové vankúše a dosky. Uvoľnenie lavín v týchto miestach je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom teréne spomínaných orientácií.

Tendencia lavínového nebezpečenstva je s príchodom zajtrajšieho vetra stúpajúca. Dnes ráno prevláda na horách zamračené počasie s mrholením. Teploty vystúpili ráno o 07:00 v dolinách na 6°C, na vrcholoch hôr najvyšších polôh na –5°C.

Počasie dnešného dňa bude ovplyvňovať tlaková níž, ktorá prinesie postupné ochladzovanie. Za poslednú periódu sneženia pripadlo lokálne do 10 cm nového vlhkého snehu. Sneh padal len v najvyšších polohách a prešiel z dažďa do sneženia, čo pozitívne ovplyvnilo jeho previazanie s tvrdou podkladovou ľadovou vrstvou. Na mnohých miestach sa nalepil na suť, alebo skalné bloky. Sneh je uložený hlavne na záveterných stranách hrebeňov a v žľaboch S orientácií.

Výška snehovej pokrývky do 1800 metrov absentuje a vyššie je všeobecne podpriemerná.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #lavínové nebezpečenstvo