Plynári majú po tragédii v Prešove raz toľko výjazdov ako pred ňou

Približne sto ľudí museli evakuovať hasiči v nedeľu z bytovky v Dunajskej Strede. Dôvodom bol unikajúci plyn. Ľudia ho zacítili skoro ráno a hasiči začali s evakuáciou po ôsmej hodine.

23.12.2019 12:52
debata (9)
V Dunajskej Strede dostali plynári hlásenie o... Foto: HaZZ
Dunajská Streda plyn V Dunajskej Strede dostali plynári hlásenie o úniku zemného plynu od hasičov, ktorých zavolali domáci.

Plyn mal unikať medzi piatym a siedmym poschodím. Podľa hovorcu Slovenského plynárenského podniku – distribúcia Milana Vangu, majú plynári po tragédii v Prešov oveľa viac výjazdov k únikom plynu.

V Dunajskej Strede dostali plynári hlásenie o úniku zemného plynu od hasičov, ktorých zavolali domáci. „Príslušníci Hasičského a záchranného zboru po príchode na miesto zistili prítomnosť unikajúceho plynu a zatvorili hlavný uzáver plynu, pričom bola jeho distribúcia prerušená do 63 domácností,“ vysvetlil Vanga.

Hasiči odpojili dom od elektriny, bytovku odvetrali, obyvateľov evakuovali a privolali na miesto plynárov. „Montér SPP – distribúcie premeral koncentráciu zemného plynu v blízkosti prípojky aj na rôznych miestach uličného plynovodu. Únik plynu nebol zistený,“ pokračuje Vanga.

Takže už predpoludním sa ľudia mohli vrátiť do svojich bytov.

Únik zemného plynu nebol zistený ani na plynovode, ani na plynovej prípojke k bytovému domu. Preto zostal hlavný uzáver plynu zatvorený a merania sa robili aj naďalej. Nakoniec sa ukázalo, že únik zrejme spôsobila netesnosť bytových rozvodov alebo plynových spotrebičov. „Po zistení a odstránení príčiny úniku v pondelok 23. decembra správca bytového domu v spolupráci s revíznym technikom rieši obnovenie distribúcie plynu do dotknutých bytov,“ dodal Vanga. Na Vianoce by tak ľudia plyn už mať mali.

Vanga tiež potvrdil, že po tragédii v Prešove ľudia nahlasujú únik plynu podstatne častejšie ako pred ňou. Dôvodom je strach, že sa výbuch, ktorý spolu s požiarom zničil panelák, môže zopakovať.

„Poruchová linka – Plyn prijímala denne okolo sto telefonických hlásení. Po tragédii v Prešove zo 6. decembra počet volaní prudko stúpol. Aktuálne sa pohybuje okolo dvesto telefonátov denne. Každé hlásenie preveria naši pracovníci osobne v teréne. Pracovníci Poruchovej linky – plyn telefonicky inštruujú každého volajúce ako postupovať až do príchodu plynára,“ uzavrel Vanga.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Dunajská Streda #evakuácia