Starosta Kojšoviec sa chce zaručiť za mužov z Prešova

Ján R. s bratmi Markom a Ondrejom T. zostávajú vo väzbe. Sú obvinení z trestného činu všeobecného ohrozenia v súvislosti s výbuchom plynu v 12-poschodovej bytovke v Prešove. Ani desiatky podporovateľov z Kojšova a Gelnice senát krajského súdu neobmäkčili.

30.12.2019 10:07 , aktualizované: 17:36
Prešov KS výbuch bytovka plyn živnostníci väzba... Foto: ,
Na snímke občania obce Kojšov a mesta Gelnica pred budovou Krajského súdu na Hlavnej ulici v Prešove 30. decembra 2019 počas neverejného rozhodovania o väzbe troch živnostníkov z Gelnice a Kojšova v súvislosti s výbuchom plynu na Mukačevskej ulici v Prešove.
debata (88)

Prešovský krajský súd nevyhovel ani sťažnosti obvinených, ani návrhu prokurátora na sprísnenie väzby. Pred súdom sa ešte pred pojednávaním zhromaždila asi päťdesiatka ľudí najmä z Gelnice a Kojšova, odkiaľ obvinení pochádzajú. Postavil sa za nich aj kojšovský starosta Anton Bašniar. Ten pre Pravdu povedal, že o dvoch bratoch môže hovoriť len v tom najlepšom svetle. „Bez akéhokoľvek zaváhania by som sa za nich zaručil,“ vyhlásil starosta s tým, že obaja sú zodpovední. „Ak by pochybili, trestu by sa nevyhýbali,“ dodal.

Bašniar si myslí, že nemajú dôvod utekať do zahraničia či ovplyvňovať svedkov alebo znalcov. „Všetko, čo sa okolo nich deje, budú chcieť mať aj oni vo vlastnom záujme čím skôr za sebou. Nech už to dopadne aj možno v ich neprospech na konci alebo sa im dokáže nejaký podiel viny, budú to ochotní zniesť a prijať,“ priblížil. Marek T. je poslancom obecného zastupiteľstva a aktívnym členom viacerých združení a v obci sa angažuje a má silné väzby. „Som presvedčený o ich nevine alebo o tom, že ich podiel na vine, ak je vôbec nejaký, je minimálny,“ presvedčivo povedal starosta.

Traja muži podľa obvinenia 6. decembra spôsobili výbuch horných poschodí bytovky na Mukačevskej ulici 7 v Prešove. Pri tragédii zomrelo sedem ľudí, jedna osoba je stále nezvestná.

Vyšetrovateľ trojicu obvinil už 8. decembra. Podľa obvinenia, ktoré má redakcia Pravdy k dispozícii, traja muži „nevykonali žiadne relevantné opatrenia, ktorými by odvrátili bezprostredne hroziace nebezpečenstvo vznietenia a výbuchu plynu, a to najmä okamžite po zistení prerazenia potrubia“.

Robotníci vypovedali, že vykonávali vŕtacie práce popod spevnené plochy, konkrétne pod chodníkom a sčasti pod parkoviskom pri dome. Pri mikrotunelovom vrte však prerazili potrubie zemného plynu, ktoré viedlo do paneláka s popisným číslom 7. „Od momentu prerazenia potrubia a úniku plynu informovali obyvateľov bloku, kde ho bolo cítiť, aby pootvárali okná a súčasne pootvárali šachtové poklopy pred domom, aby plynu umožnili unikať do ovzdušia. Potom nastal výbuch,“ píše sa v obvinení.

Za vinu im vyšetrovateľ zatiaľ dáva, že ako osoby zodpovedné za vznik poruchy nekontaktovali integrovaný záchranný systém na čísle 112, poruchovú linku SPP a ani iné tiesňové linky a nevyzývali obyvateľov domu, aby odišli z bytov. Počas tridsať minút trojica v podstate neurobila nič, aby zabránila katastrofe.

Video: Obvinených prišli podporiť príbuzní i obyvatelia
Video

Podporiť rodinných príslušníkov prišiel aj Ján Tchur, ktorý tvrdí, že obvinení nerobili výkopové práce svojvoľne. Doplnil, že tí, ktorí sú naozaj zodpovední, neboli ani obvinení.

„V prvom rade chcem vyjadriť úprimnú sústrasť pozostalým, úprimnú ľútosť poškodeným. Je nám to veľmi ľúto, čo sa stalo, ale chlapci sú nevinní. Neexistujú nijaké zákonné dôvody, pre ktoré by ich držali vo väzbe. Pevne veríme, že dnes ich pustia. Sú to dobrí chlapci, ktorí išli do práce nie s úmyslom niekomu uškodiť,“ dodala matka dvoch obvinených.

Výbuch plynu a následný požiar v 12-podlažnej bytovke na Mukačevskej ulici č. 7 na prešovskom sídlisku 6. decembra neprežilo sedem ľudí, jedna osoba je naďalej nezvestná. Nepodarilo sa ju nájsť ani počas doterajšej sanácie budovy. Bytovku začali búrať v pondelok (16. 12.) a skončili v stredu (18. 12.) popoludní. Krízový štáb napokon rozhodol, že je potrebné ju asanovať celú. S odvozom a uskladnením sutín z bytového domu začala stavebná firma, ktorú si mesto objednalo, v piatok 20. decembra. Okrem zničenej bytovky museli svoje domovy dočasne opustiť aj obyvatelia viacerých okolitých domov. Tí sa však následne vrátili do svojich bytov.

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch plynu v Prešove