V Pasteurovej nemocnici po páde na ľade od rána ošetrili 127 ľudí

O ranených sa postarali v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach. Povedala to jej hovorkyňa Ivana Vaněková s tým, že minimálne deväť ľudí zostáva hospitalizovaných.

09.01.2020 15:26
debata (2)

„Na pracovisku na Rastislavovej ulici sme od rána ošetrili 54 pacientov, z toho minimálne traja zostávajú v nemocnici. Jeden pacient sa po páde a následnom zranení nohy podrobil operácii. Na pracovisku na Triede SNP sme od dnešného rána zatiaľ ošetrili 73 ľudí, z toho minimálne šiesti zostávajú hospitalizovaní,“ povedala.

V UNLP Košice od 1. januára do stredy (8. 1.) ošetrili spolu 20 osôb pre pošmyknutia na zľadovatenom povrchu a následné pády, z tohto počtu štyri osoby aj hospitalizovali.

„Prvá pomoc, ak sme svedkom pádu inej osoby, napríklad na zľadovatenom chodníku, je opatrne pristúpiť k poranenému, začať s ním komunikovať a jednoduchými otázkami sa dozvedieť, čo sa stalo a čo konkrétne ho bolí. Pri jasných orientovaných odpovediach a pri normálnej komunikácii je vysoko pravdepodobné, že vedomie, dýchanie, ako aj krvný obeh, respektíve hlavné životné funkcie, sú zachované. Pacient pri vedomí nám presne povie, čo ho bolí,“ pripomenula Vaněková s tým, že ak je poranená končatina v neprirodzenom postavení, je pravdepodobne zlomená a pacient bude veľmi bolestivo reagovať na akýkoľvek pohyb.

„V takom prípade netreba daným miestom hýbať, práve naopak. Zabránime pohybu, zabezpečíme čo najlepší tepelný komfort a okamžite privoláme záchrannú službu na telefónnom čísle 155 alebo 112,“ dodala. Pri ľahšom poranení podľa jej slov stačí obmedziť pohyb končatiny na minimum a rovnako privolať pomoc.

V žilinskej fakultnej nemocnici ošetrili dve desiatky pacientov

Na urgentnom príjme a úrazovej chirurgii vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline ošetrili vo štvrtok už dve desiatky pacientov s úrazmi po páde na klzkom povrchu. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

Doplnila, že desať akútnych úrazov si vyžiadalo operačný zákrok. „Ide o ťažké zlomeniny, prevažne dolných končatín. Vážny bol tiež úraz hrudníka, kde si pacient pri páde zlomil rebrá,“ uviedla hovorkyňa nemocnice.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal vo štvrtok v okrese Žilina výstrahu prvého stupňa pre poľadovicu. „Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (doprava, pohyb osôb, infraštruktúra – rôzne typy vedenia). Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uviedol SHMÚ.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zranení #nemocnice #poľadovica