Záchrancom pripraví starosta Jasova zabíjačku

Jasov má 3 600 obyvateľov. Z nich je 52 percent Rómov. Podľa starostu všetci vedľa seba žijú bez sporov a nepriateľstva. Pri nedávnej havárii linkového autobusu, ktorý sa prevrátil priamo pri osade, okamžite zasahovali členovia miestnej občianskej poriadkovej služby zloženej z Rómov a pridali sa k nim aj osadníci.

09.01.2020 19:55
debata (1)
VIDEO: Ako sa nehoda stala? Prečo je tento úsek cesty tak veľmi nebezpečný?
Video

Na mieste bol ako prvý člen miestnej poriadkovej služby Samko. „Mojou povinnosťou bolo najprv zavolať na tiesňovú linku 112. Rozbili sme okná a vyslobodili ľudí, ktorí boli vo vnútri. Jedna pani bola zakliesnená, tak sme nadvihli autobus, pod ktorým mala ruku. Keď prišli hasiči, už boli všetci cestujúci vonku,“ spomína si na samotnú udalosť Samko. Jeho kolegovia z poriadkovej služby sa zhodli, že v tej chvíli neuvažovali, akú farbu pleti majú cestujúci. „Vo vnútri boli ľudia, ktorým bolo treba pomôcť,“ dodali.

Okamžite po nehode sa objavili obvinenia, že nehodu zavinili samotní Rómovia. Osada leží za Jasovom smerom na Medzev a tamojší obyvatelia musia chodiť po ceste, pretože popri nej nevedie chodník. Napokon sa zistilo, že vodič upadol do mikrospánku.

Starosta na úsek upozorňuje už roky

Starosta Jasova Marián Dzurik hovorí, že je len otázkou času, kedy na tomto úseku dôjde k ďalšej nehode, keďže je neprehľadný a nebezpečný. „Upozorňujem na to roky. V roku 2012 niekoľko metrov od nehody autobusu prišlo k tragickej nehode, pri ktorej zahynul chlapček. Na poldruhakilome­trovom úseku sa snažíme vybudovať chodník, do vypracovanie projektu investovala obec 70-tisíc eur. Denne týmto úsekom prejde najmenej päťsto školákov. Na ich bezpečnosť zatiaľ dohliadajú členovia miestnej občianskej poriadkovej služby,“ povedal Dzurik, ktorý je hrdý na členov hliadky a prisľúbil im aj odmeny. „Zároveň pripravujeme spoločnú zabíjačku,“ dodal Dzurik.

Členovia mestskej občianskej poriadkovej služby... Foto: Robo Hakl, Pravda
Jasov, nehoda, mestska obcianska poriadkova sluzba rómovia Členovia mestskej občianskej poriadkovej služby pomáhali pri nehode autobusu 2. januára 2020.

Poďakovať členom rómskej hliadky prišiel poslanec parlamentu Štefan Vavrek (Most-Híd). „Keď zopár Rómov spraví niečo zlé, veľa ľudí vrátane politikov začne ukazovať prstom na celú menšinu a uplatňovať kolektívnu vinu. Ak sa však Rómovia ukážu ako pohotoví a pripravení nezištne a hrdinsky pomôcť, vtedy väčšina mlčí,“ konštatoval Vavrek.

Pred týždňom 2. januára sa autobus idúci v smere od Medzeva na Jasov prevrátil na bok. Okrem vodiča, ktorý pravdepodobne z dôvodu únavy prešiel do protismeru, autobus narazil do svahu a prevrátil sa na bok, bolo vo vozidle osem cestujúcich. Záchranári ošetrili šesť ľudí, päť bolo zranených ľahko, ťažko zranenú ženu previezli na kliniku úrazovej chirurgie, kde jej operovali ruku. Podľa informácií denníka Pravda je stále hospitalizovaná v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura a jej stav sa postupne zlepšuje. Na autobuse vznikla škoda približne 50-tisíc eur.


VIDEO: Pozrite si výpoveď svedka, ktorý videl pád autobusu.
Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda autobusu #Jasov