Sanačné práce za vyše milióna. Prešov odmietol ponuku z obrany

Špeciálny nadrozmerný stroj, ktorý rozoberal poškodený prešovský panelák, v piatok ráno odišiel do Českej republiky. Mesto Prešov odvoz a uskladnenie zvyškov domu a odpadu zatiaľ vyčíslilo na približne 1,1 milióna eur. Minister obrany pri svojej minulotýždňovej návšteve a ocenení vojakov uviedol, že krízovému štábu ponúkal pomoc práve pri odstránení sutín.

11.01.2020 11:00
debata (21)
VIDEO: Z paneláka nezostalo takmer nič.
Video

Búrací mechanizmus sa vydal na cestu dlhú 700 kilometrov v piatok. Prepravu po Slovensku zabezpečovala polícia, konvoj sa skladal zo štyroch vozidiel. Hovorkyňa Policajného zboru Denisa Bárdyová vysvetlila, že komplikácie nespôsobil ani štrajk autodopravcov, ktorí kolosu umožnili prejazd. Konvoj napokon okolo 16. hodiny prekročil hranice s Českou republikou. Mesto Prešov zatiaľ uhradilo z oficiálneho darovacieho účtu pre poškodených obyvateľov z Mukačevskej ulice viac ako 496-tisíc eur. Na účte bolo vo štvrtok 9. januára vyše 3,8 milióna eur.

„Všetky finančné prostriedky z verejného účtu slúžia ako priama pomoc pre obyvateľov Mukačevskej ulice dotknutých výbuchom plynu a po ukončení verejnej zbierky, ktorá potrvá do 31. januára, ich mesto Prešov vyplatí do posledného centu obyvateľom. Peniaze z tohto účtu neboli ani nebudú použité na účely asanačných alebo záchranných prác,“ informoval hovorca prešovskej radnice Vladimír Tomek.


VIDEO: Z prešovského paneláku neostalo takmer nič.

Video

Česká spoločnosť zbúrala po rozhodnutí statika sedem najvyšších podlaží 12-poschodového paneláka. Urobila to zadarmo v rámci solidarity s tragédiou. „Spoločnosť Cannoneer group vyčíslila náklady súvisiace s prevozom špeciálneho stroja z ČR do Prešova a späť na 166-tisíc eur,“ uviedol Tomek.

Prešovská radnica ešte v polovici decembra objednala v súkromnej firme demolačné práce, zemné práce, uloženie sypaniny na skládky, odvoz sutín a vybúraných hmôt, presun hmôt na demoláciu a uskladnenie odpadu. Cena za tieto práce je vyčíslená na 1,1 milióna eur. Krízový štáb nevyužil ponuku ministra obrany Petra Gajdoša (SNS), ktorý deklaroval pripravenosť ozbrojených síl pomôcť s odstraňovaním následkov výbuchu. „Vrátane odvozu sutín, prevozu nábytku a ďalšieho osobného majetku. Na tieto činnosti majú ozbrojené sily kapacity,“ informovala hovorkyňa rezortu Danka Capáková.

Mesto vybralo inú firmu

Hovorca Tomek vysvetlil, že objednávka v objeme 1,1 milióna eur na záchranné práce v rámci mimoriadnej situácie je iba predbežná a jej výška sa môže meniť. „Peniaze doteraz neboli vyplatené a samotná úhrada bude zrealizovaná až po skontrolovaní vykonania jednotlivých úkonov. Suma na objednávke bola stanovená na základe predbežnej kalkulácie a cenovej ponuky na asanačné práce, vývoz sutín na skládku, ich samotné uskladnenie na stráženej skládke,“ spresnil Tomek, podľa ktorého mesto oslovilo viaceré firmy.

„Mesto Prešov je v úzkom kontakte s ozbrojenými silami. Dôkladne sme zvážili ich ponuku, avšak s cieľom urýchlenia a zefektívnenia celého procesu sme vybrali firmu, ktorá dokázala v plnom rozsahu zrealizovať všetky práce vo vlastnej réžii,“ doplnil Tomek, podľa ktorého náklady na samotný vývoz sutín boli predbežne vyčíslené približne na 350-tisíc eur.

„Ostatné záchranné práce súvisiace s mimoriadnou udalosťou boli zatiaľ vyčíslené približne na 75-tisíc eur. Tieto sumy sa však ešte môžu meniť v závislosti od ďalšieho priebehu záchranných prác,“ dodal Tomek. Do 8. januára bolo vyvezených približne 7-tisíc ton sutín, čo predstavuje viac ako 290 plne naložených jazdných súprav.

Výbuch plynu a následný požiar v 12-poschodovej bytovke na Mukačevskej ulici 7 na prešovskom sídlisku v piatok 6. decembra neprežilo sedem ľudí, jedna osoba je nezvestná.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch plynu v Prešove