Ponuku na odvoz sutín prešovského paneláku dala len jedna firma

Keď Prešov riešil problém, čo s panelákom, ktorý v decembri poškodil výbuch a požiar, oslovilo mesto niekoľko firiem, ktoré chceli pomôcť s búraním domu a odvozom sutín.

15.01.2020 08:00
debata (3)

Pre Pravdu to potvrdil hovorca mesta Vladimír Tomek s tým, že ani jedna z nich však nepredložila konkrétnu cenovú ponuku. Návrh ozbrojených síl vraj museli odmietnuť. „Nedisponujú dostatočným množstvom techniky so sklopnou ložnou plochou v danom regióne a ani dostatočným objemom potrebným na prevoz a manipuláciu sutín v takom veľkom rozsahu,“ sprostredkoval stanovisko radnice Tomek. Hovorkyňa rezortu obrany však v čase návštevy ministra Petra Gajdoša (SNS) tvrdila, že majú kapacity na "odvoz sutín, prevoz nábytku a ďalšieho osobného majetku“.

Tomek ďalej vysvetľuje, že mesto komunikovalo so siedmimi spoločnosťami. Vybralo firmu Matijka z Kružlova v okrese Bardejov. "Až keď mesto Prešov zverejnilo predbežnú objednávku na záchranné práce, začali sa firmy ozývať s tým, že by ich dokázali zrealizovať lacnejšie,“ pokračuje hovorca Prešova.

Na pripomienku, že Matijka nemá v predmete činnosti nakladanie s iným ako nebezpečným odpadom, Tomek argumentuje, že firma predložila platný výpis zo živnostenského registra, kde je aj tento predmet podnikania.

"Nakladanie s iným ako nebezpečným tovarom okrem iného zahŕňa aj separáciu odpadu, prípravné práce na realizáciu stavby, zahŕňa aj demolačné práce. Odvoz sutín na skládku nám firma deklarovala prostredníctvom troch subdodávateľov,“ doplnil Tomek.

Otázniky okolo tejto firmy sa vynorili, keď mesto zverejnilo predbežnú objednávku na demoláciu domu a odvoz sutín na výšku vyše milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #firma #výbuch plynu v Prešove