Prešovský panelák je preč

Ak nebude Prešovu stačiť milión eur, vláda môže uhradiť aj dodatočné náklady na likvidáciu škôd po výbuchu plynu v paneláku, povedal premiér Peter Pellegrini (Smer). Po dome, v ktorom 6. decembra zomrelo sedem ľudí a jedna osoba je stále nezvestná, už nezostalo vôbec nič.

17.01.2020 18:19
panelak torzo vybuch Presov 03 Foto: ,
Toto zostalo po paneláku zdemolovanom výbuchom plynu a následne asanovanom v Prešove.
debata (6)

VIDEO: Premiér Pellegrini o pomoci Prešovu s nákladmi

Video

„Keďže stále platí mimoriadna situácia, štát vie všetky náklady, ktoré tam ešte dodatočne vzniknúť môžu, uhradiť. Ak teda jeden milión eur na pokrytie aktivít nebude postačovať, vláda v rámci definitívneho vyúčtovania vie uhradiť aj dodatočné náklady," uviedol Pellegrini. Podľa primátorky Prešova Andrey Turčanovej (KDH) sa náklady na odstraňovanie následkov výbuchu a požiaru paneláka vyšplhali na vyše 1,3 milióna eur.

Primátorka premiérovi vysvetľovala objednávku na demolačné práce a vývoz sutín vyčíslenú na 1,1 milióna eur. „Nie som ani súdny znalec, ani stavbár, aby som vedel, koľko stojí kilometer za odvoz sutiny a podobne. Na to sa musia pozrieť odborníci. Po definitívnom ukončení prác a vyhlásení ukončenia mimoriadnej situácie sa na okresnom úrade spolu s krízovým štábom zverifikujú všetky náklady, ktoré môže preplatiť vláda. Ak niektoré sumy nezodpovedajú bežnej realite, štát ich nepreplatí,“ vyhlásil Pellegrini a zdôraznil, že faktúry za práce budú hradené zo štátneho rozpočtu, nie z verejnej zbierky na pomoc obyvateľom.

Torzo paneláku v Prešove

Toto zostalo po paneláku v Prešove, ktorý nedávno zdemoloval výbuch plynu a následne bol asanovaný.

Fotogaléria
Toto zostalo po paneláku zdemolovanom výbuchom...
Toto zostalo po paneláku zdemolovanom výbuchom...
+1Toto zostalo po paneláku zdemolovanom výbuchom...

„Napríklad dobúranie troch podlaží je v sume 185-tisíc, nakladanie o odvoz bol stanovený na 384-tisíc eur. Všetky položky sú v jednom rozpočte, ak by sme vystavili objednávky na jednotlivé práce, tak by všetci povedali, že je to všetko v poriadku,“ myslí si Turčanová. Mesto doteraz prerozdelilo z oficiálneho účtu pre obyvateľov Mukačevskej ulice 523 500 eur, momentálne je na ňom 3,8 milióna eur a zbierka s končí 31. januára.

V piatok zostala na mieste dvanásťposchodového domu len základová doska. „Nesmie byť porušená kvôli vykonaniu vyšetrovacích a zisťovacích úkonov zo strany polície,“ vysvetlil Vladimír Tomek, hovorca prešovskej radnice.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #Panelák #Peter Pellegrini