Zvolenská SAD zastaví prímestskú dopravu v celom kraji

SAD Zvolen prestane od soboty prevádzkovať všetky prímestské spoje v Banskobystrickom kraji. Rozhodlo o tom vo štvrtok mimoriadne predstavenstvo SAD Zvolen. Vrcholia tak problémy medzi krajom a dopravcom.

22.01.2020 11:00 , aktualizované: 23.01.2020 15:00
Zvolen / Banská Bystrica / SAD / autobus /... Foto:
Autobusy zvolenskej SAD sú označené nálepkou, že kraj už na dopravu neprispieva
debata (15)

Rozhodlo o tom vo štvrtok mimoriadne predstavenstvo SAD Zvolen. Vrcholia tak problémy medzi krajom a dopravcom.

Ako informoval predseda predstavenstva SAD Zvolen Adrián Polóny, výnimku budú tvoriť len linky, ktoré premávajú na základe tzv. osobitných zmlúv, uzavretých s jednotlivými samosprávami či podnikmi. Znamená to, že od soboty do odvolania nebude jazdiť asi 120 spojov stoviek liniek na väčšine územia Banskobystric­kého kraja.

Banskobystrická župa sa sporí s dopravcom už dlhšie

Nezhody medzi banskobystrickou župou a Slovenskou autobusovou dopravou Zvolen sa ťahajú už dlhšie. Riešia ich dokonca aj súdne. Nedávno padol verdikt v prospech kraja.

Jeho predseda Ján Lunter teraz upozornil, že dopravca im vyčíslil takmer dvojnásobne vyššie zálohové platby, ako pôvodne plánoval. Prirovnal to k vydieračským praktikám. Dopravca oponuje, že je to naopak. Zároveň tvrdí, že musí prestať prepravovať cestujúcich. Chce to urobiť od soboty.

Spor odštartovali „Kotlebove dodatky“, ktoré súčasné vedenie kraja spochybnilo ešte predminulý rok. Bývalý župan totiž tesne pred ostatnými voľbami do vyšších územných celkov aj pár dní po nich predĺžil platnosť zmlúv so zvolenskou aj s lučeneckou SAD o päť rokov.

Teraz Lunter zverejnil rozhodnutie Okresného súdu vo Zvolene z vlaňajšieho decembra. Verdikt znie, že dodatok o poskytovaní verejnej dopravy medzi bývalým vedením kraja a zvolenským dopravcom bol, minimálne v časti predĺženia pôvodnej zmluvy o päť rokov, uzatvorený v rozpore so zákonom.

Podľa Luntera vlani v septembri zvolenská SAD určila zálohové platby na tento rok vo výške 19,8 milióna eur. „Pred pár dňami, zrejme v reakcii na rozsudok, tieto náklady vyčíslila až na 34 miliónov eur, čo je takmer dvojnásobne vyššia suma,“ povedal župan. Rozdiel v cene podľa neho vznikol bez akejkoľvek podstatnej zmeny ekonomickej situácie či zvýšenia ceny vstupov.

Autobusy zvolenskej SAD už niekoľko dní jazdia s nálepkou, ktorá ľuďom pri nastupovaní hneď udrie do očí. „Na vašu dopravu už neprispieva Banskobystrický samosprávny kraj,“ hlása nápis.

„Župa doteraz neuhradila dlh z roku 2018, ku ktorému ju viaže platná zmluva z roku 2008. Rovnako neuhradila ani zálohové platby podľa minulého roka,“ zdôvodnil tento krok predseda predstavenstva SAD Zvolen Adrian Polóny. Je presvedčený, že za súčasný stav vo verejnej doprave na území kraja je zodpovedný Lunter.

Subjektívnymi tvrdeniami o neplatnosti dodatku podľa neho spôsobil, že od januára minulého roka neexistuje medzi dopravcami v kraji záväzný zmluvný vzťah. „Pod jeho vedením je župa viazaná zmluvou o výkonoch vo verejnom záujme a túto zmluvu doteraz nevypovedal,“ uviedol Polóny.

„Nerozporoval ani vyčíslené náklady na zabezpečovanie dopravy, dokonca nevyhlásil ani súťaž na výber nového dopravcu. Navyše zažaloval dopravcov v kraji, čím sa domáha neplatnosti záväznej zmluvy, čo sa mu aj podarilo dosiahnuť. My sa tomuto rozhodnutiu súdu musíme podriadiť a prestať prepravovať cestujúcich,“ tvrdí.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #spor #Banskobystrická župa #dopravca