NAKA zadržala exšéfa odboru školstva Košického kraja

V kauze predraženého nájomného pre elokované pracovisko strednej školy v Sečovciach Národná kriminálna agentúra (NAKA) v utorok (21.1.) počas akcie Panda zadržala a z majetkovej trestnej činnosti obvinila štyri osoby.

22.01.2020 12:12 , aktualizované: 13:34
debata (6)

Medzi nimi sú aj bývalý vedúci odboru školstva Košického samosprávneho kraja (KSK) Štefan K. a bývalá riaditeľka Spojenej školy Dobšiná, pod ktorú spadá dané elokované pracovisko, Alica K. Novinárov o tom v stredu informoval predseda KSK Rastislav Trnka, obvinenie štyroch osôb potvrdila aj polícia.

Ide o prípad, kde hrozila škoda až do výšky 12 miliónov eur.

Vyšetrovateľ zároveň spracoval podnet na ich väzobné stíhanie, ktorý predložil aj s vyšetrovacím spisom prokurátorovi úradu špeciálnej prokuratúry. Ten rozhodne o ďalšom postupe.

V septembri 2013 bola uzatvorená nájomná zmluva medzi spoločnosťou S1 a Spojenou školou Dobšiná na prenájom priestorov v sume 216 eur za meter štvorcový na jeden rok. V roku 2014 bola dodatkom k zmluve táto cena navýšená na 350 eur. KSK tak platil za priestory v Sečovciach ročne bezmála 900-tisíc eur, z čoho čistý nájom predstavoval 495-tisíc eur a zvyšok tvorili prevádzkové náklady. Vypracovaný znalecky posudok, ktorý dal vypracovať KSK, preukázal, že všeobecná hodnota nájmu na elokovanom pracovisku v Sečovciach bola iba 31 700 eur.

Po voľbách v decembri 2017 začal predseda KSK Rastislav Trnka s finančnou kontrolou nájomnej zmluvy a jej dodatkov, pričom bolo zistené, že zmluva je v rozpore s viacerými právnymi predpismi. V roku 2018 bola odvolaná riaditeľka a poverený riaditeľ prestal uhrádzať nájomne a prevádzkové náklady a označil zmluvu za neplatnú. Následne úrad KSK podal žalobu na vydanie bezdôvodného obohatenia voči spoločnosti S1 na Okresnom súde v Trebišove.

Úrad KSK v novembri 2018 presťahoval elokované pracovisko školy do nových priestorov, kde platí ročne 27-tisíc eur, čo predstavuje úsporu 870-tisíc eur ročne.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #NAKA #majetková trestná činnosť