Studne na ostrove Sihoť nie sú ohrozené znečistením Dunaja v Rakúsku

Studne na ostrove Sihoť v Bratislave nie sú ohrozené znečistením Dunaja. Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) preventívne zareagovala na povrchové znečistenie Dunaja ropnými látkami pri Viedni a dočasne minulý týždeň 17. januára odstavila studne na ostrove Sihoť v Bratislave. Podľa hovorcu BVS Petra Podstupku sa podarilo zachytiť znečistenie ešte vo Viedni.

22.01.2020 13:40
debata

„Situácia so znečistením je podľa informácií BVS pod kontrolou a BVS využíva vodné zdroje podľa svojej potreby,“ povedal Podstupka.

„Odstavenie studní v tesnej blízkosti Dunaja je čisto preventívne opatrenie, ktoré má zabezpečiť, aby sa nečistoty z Dunaja počas používania studní nenasali do podložia, čo by mohlo neskôr ohroziť kvalitu vody,“ povedal generálny riaditeľ BVS Peter Olajoš.

Vo štvrtok 16. januára v dôsledku olejovej škvrny na Dunaji prerušili lodnú dopravu medzi Greifensteinom a elektrárňou Freudenau v Rakúsku, čiže v úseku dlhom približne 30 kilometrov. Rovnako preventívne odstavili aj studne v okolí Viedne. Situáciu odborníci z BVS monitorovali a očakávali opätovné otvorenie všetkých vodárenských zdrojov v krátkom časovom horizonte niekoľkých hodín, maximálne dní. Situácia je podľa vodární stabilizovaná, ale či sú studne znova otvorené BVS nekonkretizovala.

debata chyba
Viac na túto tému: #znečistenie #Dunaj #Sihoť #Bratislavská vodárenská spoločnosť