V Gbeloch siahli poslanci na plat primátora, on to môže vetovať

Mokraď Kúcanka rozhádala primátora Gbelov s mestskými poslancami. Odhlasovali mu zníženie platu o 20 percent. No primátor môže rozhodnutie, že bude dostávať len základnú mzdu, vetovať.

23.01.2020 11:00
Gbely / Tomáš Papánek / Kúcanka / Mokraď / Foto:
Mestský poslanec Tomáš Papánek pri mokradi Kúcanka
debata (4)

Poslanec Tomáš Papánek zdôvodňuje rozhodnutie siahnuť primátorovi na plat jeho nekomunikáciou. "Mesto kúpilo pozemky na výstavbu rodinných domov, ich súčasťou je aj vodná plocha – mokraď Kúcanka. Na primátorov podnet ju však začali zavážať hlinou s odôvodnením, že ide o bezpečnosť a úpravu brehov,“ hovorí Papánek s tým, že v skutočnosti sa tak primátor snaží vytvoriť čo najviac stavebných pozemkov.

"Chceli sme, aby o tom s nami diskutoval, veď mokraď je v strede pozemku. Ozvali sa potom občania, ktorí sa obrátili aj na ochranárov. Tí hovoria o umelej mokradi, starosta zasa o jame,“ pokračuje Papánek, podľa ktorého sa starosta pustil do úprav svojvoľne. Poslanci preto schválili uznesenie, ktorým chceli dosiahnuť, aby ich starosta vopred informoval, ak s Kúcankou začne znova niečo robiť.

"Poslal tam však bagre a nedal nám vedieť. Zvolali sme mimoriadne mestské zastupiteľstvo a žiadal som, aby s mokraďou nerobili nič, kým sa nezmení územný plán. No bagre tam primátor poslal znova. Spravil to teda opakovane a vedome, a preto prišiel ten návrh na zníženie platu,“ dodal Papánek. Podľa neho nie je problém vrátiť hlave mesta plat naspäť, ak s poslancami začne komunikovať.

"Zníženie platu je bezdôvodné. Zahlasoval som proti, pretože výstavbu rodinných domov v tejto oblasti sme odsúhlasili. Primátor má všetky povolenia a podľa mňa neporušil nič,“ myslí si poslanec Adam Ambra. Upozorňuje, že len prednedávnom poslanci odsúhlasili navýšenie primátorovho platu o dvadsať percent.

Primátor Jozef Hazlinger sa s nami odmietol stretnúť, argumentoval pracovnou zaneprázdnenosťou. Napísal nám však, že kompetencie poslancov a primátora vymedzuje zákon o obecnom zriadení. "Mám iný názor než niektorí poslanci. Denne musím riešiť otázky z rôznych oblastí života v meste,“ reagoval na zníženie platu.

Začiatkom budúceho týždňa by mal rozhodnúť, či súhlasí so znížením vlastného platu. "Ešte som túto záležitosť neriešil,“ stroho odpovedal Hazlinger na otázku, či bude návrh vetovať. "Podľa posledného uznesenia poslanci schválili nulové navýšenie platu. O zákonnom plate nerozhodujú, ten je stanovený zákonom,“ uzavrel Hazlinger.

Mokraď Kúcanka

Kúcanka je podľa Štátnej ochrany prírody Chránenej krajinnej oblasti Záhorie umelá mokraď. Na mieste, kde sa kedysi ťažila hlina, vznikla vodná plocha bez prítoku vody. Až donedávna bola súčasťou súkromných pozemkov. Podľa časti mestských poslancov by Kúcanka mohla byť relaxačným centrom novej obytnej zóny.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #primátor #poslanci #spor #Gbely #mokraď Kúcanka