V podvode lieta aj bývalý šéf odboru školstva košickej župy

Takmer o 4,5 milióna eur mali košickú župu pripraviť štyria obvinení, ktorých polícia zadržala v rámci akcie Panda. Prípad sa týka predraženého nájomného pre elokované pracovisko strednej školy v Sečovciach. Obvinený je bývalý vedúci odboru školstva na župe Štefan K. a exriaditeľka Spojenej školy Dobšiná Alica K., konateľka firmy S1 Beáta P. a podnikateľ Ivan S.

24.01.2020 09:00
debata (9)

„Zadržané boli štyri osoby, ktoré vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil z majetkovej trestnej činnosti,“ povedal hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Obvinili ich z podvodu spáchaného v spolupáchateľstve, v časti pokusu a v časti dokonaného, Beátu P. a Ivana S. aj z legalizácie príjmu z trestnej činnosti, spáchanej v spolupáchateľstve.

V kauze, ktorá odštartovala v roku 2013, sú priamo zainteresované tri osoby. Konateľka Beáta P. vlastnila nehnuteľnosť, ktorú prenajala škole. Obe strany podpísali zmluvu na 15 rokov. Neskôr kúpila v meste aj ďalšiu budovu, ktorá tiež začala slúžiť pre potreby školy.

Kým dovtedy platila vzdelávacia inštitúcia 402-tisíc eur ročne, čo už bola nadhodnotená suma, po rozšírení priestorov uzavreli obe strany dodatok, kde už figurovala suma takmer 896-tisíc eur za rok.

Zmluva sa každoročne predlžovala. Bývalému vedúcemu odboru školstva sa kladie za vinu, že nezamedzil uzavretiu zmluvy a jej dodatkov a vždy ich podpísal. Za päť rokov tak vznikla župe škoda 4,5 milióna eur. Ak by zmluva pokračovala podľa pôvodnej dohody ešte ďalších desať rokov, kraj by prišiel o ďalších 12 miliónov eur.

Vlani v septembri Úrad Košického samosprávneho kraja odvolal riaditeľku školy Alicu K., o mesiac neskôr sa elokované pracovisko presťahovalo v Sečovciach do iných priestorov, kde ročný nájom predstavuje 27-tisíc eur.

Navyše podľa školskej inšpekcie sa na elokovanom pracovisku v Sečovciach neuskutočňovalo vzdelávanie podľa štátneho vzdelávacieho programu, nedodržiavalo sa materiálno-technické a priestorové zabezpečenie a žiaci so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami boli nesprávne zaradení. To znamená, že škola poberala za žiakov viac peňazí, ako mala nárok.

Na zmluvu za externé právne služby ešte ako učiteľ Obchodnej akadémie v Košiciach upozornil terajší poslanec parlamentu Oto Žarnay v roku 2013. S touto vecou sa obrátil na zriaďovateľa školy, teda župu, keď tam bol vedúcim Štefan K. Žarnay dostal výpoveď, oficiálne pre nadbytočnosť. Závery kontrolných orgánov potvrdili nehospodárne nakladanie s verejnými prostriedkami a porušenie finančnej disciplíny.

Za podvod hrozí štvorici väzenie až do 15 rokov a za legalizáciu príjmu z trestnej činnosti dvom obvineným do 20 rokov.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #NAKA #Sečovce