V Nitre prerátajú hlasy pod petíciou proti hazardu

Nitrianski poslanci budú prepočítavať podpisy pod petíciou o zákaze hazardu v meste. Reagovali tak na protest prokurátora, ktorý namietal, že mesto skontrolovalo len 51 náhodných hárkov a nie všetkých 1 311. Mesto však už má k dispozícii právnika pre prípad možných súdnych sporov.

24.01.2020 11:00
debata (1)

Nitrianska petícia sa konala vlani v čase prezidentských volieb a podľa mesta ju podpísala viac ako tretina obyvateľov. Okresný prokurátor Vladimír Bezák však upozornil, že mesto nezrátalo riadne podpisy.

„Primátor nevysvetlil, ako boli petičné podpisy zrátané, koľko to trvalo, kto na tom pracoval. Mesto Nitra ešte nezačalo rátať podpisy, ale návrh všeobecno záväzného nariadenia o zrušení herní už visel na úradnej tabuli. Vo štvrtok bola primátorovi dodaná petícia a vy ste za štyri dni dokázali skontrolovať podpisy, možno poslanci z vášho tímu tomu uveria, ale mňa ste o tom nepresvedčil,“ obrátil sa prokurátor na primátora Marka Hattasa.

Viacerí poslanci vo štvrtok na mestskom zasadnutí trvali na tom, že podpisy boli zrátané správne a protestu prokurátora teda treba nevyhovieť. Ďalší však trvajú na preskúmaní podpisov. Mesto si však prizvalo externých právnikov, ak by došlo k súdnemu sporu. „Budú nás zastupovať, ak by bolo treba,“ potvrdil primátor Hattas.

Róbert Vystavil, ktorý prevádzkuje kasína na území mesta, si myslí, že nebolo správne organizovať petíciu v čase iných volieb, a navyše neskontrolovať všetky podpisy. „Plošným zákazom do mesta pustíte čierny hazard, prohibícia nič nerieši,“ upozornil poslancom Vystavil.

Poslanci sa nakoniec dohodli, že zriadia poslaneckú komisiu na kontrolu petičných hárkov, ktorá do 28. januára, keď sa bude konať mimoriadne mestské zastupiteľstvo, hlasy skontroluje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #hazard #petícia proti hazardu