ZOO v Bojniciach preventívne zatvorili

V piatok popoludní uhynula v bojnickej zoologickej záhrade kačica. Vzápätí Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš nariadil test vtáka, ktorý má potvrdiť alebo vyvrátiť podozrenie, či kačica bola nakazená vírusom vtáčej chrípky alebo príčinou uhynutia bolo niečo iné. Z bezpečnostných dôvodov bola preto ZOO v Bojniciach uzavretá pre verejnosť.

24.01.2020 18:54 , aktualizované: 19:05
debata (2)

Profesor Bíreš pre Pravdu uviedol, že najdôležitejší pre ďalší režim ZOO bude výsledok testov, ktoré robí Národné referenčné centrum vo Zvolene. Rýchlosť testu na vtáčiu chrípku závisí od koncentrácie vírusu v tele vtáka. Ak je koncentrácia vysoká, je test rýchlejší a výsledok známy do 24 hodín. Treba si teda počkať, aký výsledok prinesie tento víkend.

Hoci sa zatiaľ nepotvrdil, prenos aktuálneho vírusu H5N8 na ľudský organizmus, ani jeho zmutovanie, už aj s ohľadom na chrípkovú epidémiu, ktorá prepukla na juhu Čiech, či panické správy z Číny, kde v piatok uzavreli kvôli šíreniu koronavírusu niekoľko veľkomiest s dovedna 37 miliónmi obyvateľov, je na mieste maximálna opatrnosť. To je dôvod, prečo je ZOO v Bojniciach uzavretá minimálne do času, kým sa nevyjasní, čo bolo príčinou úhynu kačice.

Na Slovensku zatiaľ potvrdili vírus vtáčej chrípky v dvoch drobnochovoch hydiny. Prvý zaregistrovali v polovici januára v Zbehoch pri Nitre, druhý oznámili tento týždeň z Cífera pri Trnave. Chovatelia hydiny bez ohľadu na typ chovu a ako vidno aj zoologické záhrady musia byť nasledujúce týždne v strehu a urobiť všetko preto, aby zabránili kontaktu chovanej hydiny s voľne žijúcim vtáctvom. Keďže je Slovensko migračnou križovatkou vtáctva pri jeho preletoch zo severu na juh, vírus vtáčej chrípky permanentne poletuje v ovzduší.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vtáčia chrípka #kačica #zoo Bojnice