Primátor v Gbeloch sa zaťal, plat si neznížil

Gbelský primátor Jozef Hazlinger nerešpektoval vôľu mestských poslancov a návrh na zníženie svojho platu vetoval. Za spor na radnici môže mokraď Kúcanka, ktorú dal primátor zasypať zeminou.

30.01.2020 10:00
Mokraď Kúcanka, Gbely Foto:
Mokraď Kúcanka tesne potom, ako sa do nej zahryzli bagre.
debata (3)

„Myslím si, že toto jeho rozhodnutie oporu v zákone nemá. Veto môže vyžívať iba v prípade, keď je poslanecký návrh v rozpore so zákonom alebo nevýhodný pre obec. Toto je podľa mňa zneužívanie práva veta,“ myslí si poslanec Tomáš Papánek, ktorý hlasoval za zníženie platu primátorovi.

Právnik Ján Kanaba starší hovorí, že uznesenie nepodpísané primátorom sa vracia do zastupiteľstva a poslanci ho môžu prehlasovať. Papánek však nepredpokladá, že by veto primátora dokázali prehlasovať dvojtretinovou väčšinou v mestskom zastupiteľstve.

Za sporom medzi primátorom a poslancami je Kúcanka, mokraď uprostred pozemkov, na ktorých chce mesto stavať rodinné domy. Keď sa začalo so zavážaním mokrade, poslanci zvolali mestské zastupiteľstvo a primátora žiadali, aby sa s ňou už viac nič nerobilo.

„No primátor tam bagre poslal znova, opakovane a vedome, preto prišiel návrh na zníženie platu,“ vysvetľuje Papánek.

Aktivista Martin Jahodka je na čele Iniciatívy za zachovanie umelej mokrade Kúcanka, už podal podnet na prokuratúru, podľa neho ide o trestný čin spáchaný voči životnému prostrediu. „Prokurátor to vyhodnotil ako prečin voči životnému prostrediu a posúva vec na políciu v Skalici. Tí, ktorí porušili zákony, by mali niesť zodpovednosť,“ povedal Jahodka s tým, že plánuje oznámenie rozšíriť aj o zneužitie právomoci verejného činiteľa.

Problém v trestnoprávnej rovine vidí aj právnik Kanaba. „Stálo by za úvahu, či primátor nezneužil právomoc verejného činiteľa, keď mokraď začal zasýpať bez súhlasu mestského zastupiteľstva,“ myslí si s dôvetkom, že niekto musel zaplatiť prácu bagrov i navážku, takže mohla byť spôsobená aj škoda mestu.

„Na Všeobecne záväzné nariadenia dohliada prokuratúra. Poslanci preto môžu dať podnet na prokuratúru, aby prešetrila nezákonnosť postupu primátora s tým, že odmietol uznesenie o skrátení mzdy podpísať,“ pripomenul Kanaba.

Samotný primátor mesta Jozef Hazlinger nereaguje na naše otázky. Neodpovedal na otázky poslané elektronicky ani na textové správy. Pred niekoľkými dňami nám len napísal, že má iný názor na problém.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Gbely