Učiteľka dostala podmienku za sánkovačku, pri ktorej zomrelo dieťa

Dva roky s odkladom na tri. To je trest pre učiteľku Petru S. z košickej základnej školy. Okresný súd v Spišskej Novej Vsi ju uznal za vinnú z usmrtenia a ublíženia na zdraví.

30.01.2020 09:00
debata (13)

Pred štyrmi rokmi na školskom lyžiarskom zájazde sa totiž jedna zo žiačok, na ktoré mala dozerať, vážne zranila, a druhá, dvanásťročná, zomrela.

Školáčka narazila do stromu pri jazde na klzáku v lyžiarskom výcvikovom stredisku Krompachy – Plejsy. Jej kamarátka sa z ťažkých zranení liečila šestnásť týždňov. Udalosť sa pritom stala v lokalite, kde je zákaz sánkovania. Dievčatá totiž prešli na strmú a neosvetlenú časť zjazdovky, kde došlo k nárazu.

Na jednom z prvých pojednávaní učiteľka vyjadrila ľútosť nad tým, čo sa dievčatám stalo, no vinu odmietla. Trvala na tom, že po celý čas bola vonku s deťmi a dávala pozor. Potom už pedagogička na súd nechodila a počas jeho trvania otehotnela. Prokuratúra ju vinila, že si ako vedúca lyžiarskeho výcviku neplnila povinnosti vyplývajúce jej z pedagogického dozoru a na deti nedostatočne dohliadala, pričom mala vedomosť, že v blízkosti chaty, kde boli školáci ubytovaní, sa nachádza ťažká lyžiarska trať.

Pedagogička navyše nesmie pôsobiť ako pedagogický dozor na žiadnom podujatí, kde budú maloleté deti. Žena je momentálne na materskej dovolenke. S trestom boli spokojné obe strany, a tak je právoplatný.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #škola #učiteľka #lyžiarsky výcvik