V Partizánskom panelák nahradí zeleň

Dominantou partizánskeho Námestia SNP je vyše 47 metrov vysoká budova, ktorá ho rozdeľuje na dve časti. Ešte tento rok však definitívne zmizne.

04.02.2020 08:00
debata (14)

VIDEO: Partizánske si vydýchne, idú zbúrať budovu, ktorú nikto nechce

Video

Za búranie 13-poschodovej budovy a odstránenie trosiek mesto zaplatí 577-tisíc eur spolu s DPH. „Výškový internát bol postavený v roku 1962 až 1964. Budova architektonicky, urbanisticky, environmentálne ani historicky do parku nepatrí,“ tvrdí primátor mesta Partizánske Jozef Božik. Panelák postavili ako internát pre učnice Závodov 29. augusta.

„Po privatizácii a reprivatizácii ho kúpilo mesto a urobilo z neho sociálne bývanie. No rýchlo sa z neho stalo asociálne,“ vysvetľuje primátor.

Miestni začali budovu obchádzať, preto sa rozhodlo o jej zbúraní. „Vlani sme vypísali verejné obstarávanie a s prvými prácami sa už začalo,“ pokračuje Božik. Stavebná firma vyprázdňuje priestory, aby mohla panelák asanovať.

„Potom nasleduje odstrojenie. Preč pôjdu okná, dvere a ďalšie prvky, ktoré budú odseparované. V marci by sa malo začať so samotným búraním,“ hovorí vedúci oddelenia územného rozvoja a výstavby mesta Partizánske Milan Kráľ. Panely plánujú rozomlieť, aby sa dali použiť ako podklad pod cesty, ktoré chce mesto zrekonštruovať.

Po zbúraní budovy chcú vybudovať v centrálnej časti mesta zelenú oázu. „Okrem kamenno-zelenej spoločenskej časti bude mať námestie aj parkovú časť, ktorá bude kompletne zelená,“ doplnil Božik.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Partizánske