Senát STU potvrdil neplatnosť volieb do Akademického senátu FIIT STU

Akademický senát Slovenskej technickej univerzity (AS STU) v Bratislave potvrdil stanovisko predsedníctva AS Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) STU, že voľby do zamestnaneckej časti na funkčné obdobie 2019 – 2023, ktoré sa konali 16. januára, sú neplatné. Vyplýva to z mimoriadneho rokovania AS STU, ktoré sa uskutočnilo v pondelok (3. 2.). Potvrdila to Monika Karoliová z FIIT STU.

04.02.2020 10:59
Ivan Kotuliak / STU / Foto:
Na snímke dekan Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) Slovenskej technickej univerzity (STU) Ivan Kotuliak
debata (4)

Dôvodom pre neplatnosť výsledkov volieb bol nesúlad počtu voličov vo volebnom zozname, ktorým bol vydaný hlasovací lístok, a počet odovzdaných hlasovacích lístkov. Opakované voľby do zamestnaneckej časti AS FIIT STU, ktoré opäť organizuje AS STU, sa uskutočnia v priestoroch rektorátu STU.

„Ako vedenie FIIT STU dlhodobo opakujeme, že je potrebné aj v najvypätejších situáciách postupovať podľa platných pravidiel a rešpektovať kompetencie a rozhodnutia jednotlivých demokratických orgánov univerzity i fakulty,“ povedal dekan FIIT STU Ivan Kotuliak.

Ako dodal, napriek tomu, že vedenie fakulty mrzí neplatnosť volieb zo 16. januára, je potrebné rešpektovať rozhodnutie volebnej komisie a Predsedníctva AS STU.

„Napádanie rozhodnutí príslušných orgánov eskaluje napätie nielen na FIIT STU, ale aj na úrovni univerzity a to ku konštruktívnym riešeniam neprispieva. Podobne nepomáha ani široká medializácia jednostranných a miestami zavádzajúcich pohľadov,“ dodala Karoliová.

Urýchlené riešenie situácie, zabezpečenie regulárnych volieb do akademického senátu fakulty v zmysle zverejnených dohôd a zníženie napätia na fakulte žiadalo občianske združenie Slovensko.Digital, ale aj zástupcovia spoločností, ktoré aktívne rozvíjajú spoločné vedecko-výskumné aktivity s FIIT STU.

Okamžitú rezignáciu dekana Kotuliaka žiada 34 zamestnancov fakulty v štrajkovej pohotovosti. V prípade nenaplnenia ich požiadavky sú pripravení vstúpiť 17. februára do ostrého štrajku a nezačať výučbu v letnom semestri. Túto aktivitu podporila aj časť študentov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #STU v Bratislave #Akademický senát