Matky sedeli v čakárni na zemi, dôvodom je veľa chorých detí

Niekoľkohodinové čakanie či sedenie na zemi čakárne. Na sociálnej sieti sa v pondelok podvečer objavili fotografie z detskej pohotovosti na bratislavských Kramároch: preplnená čakáreň, matka so synom v náručí sedí na podlahe. Nemocnica akékoľvek pochybenie odmieta, argumentuje nárastom prípadov dýchacích problémov u detí v tomto období.

04.02.2020 15:43
debata (55)

Pohotovosť Národného ústavu detských chorôb v Bratislave v pondelok poobede praskala vo švíkoch. Výsledkom boli pacienti sediaci na podlahe a dlhé čakanie na ošetrenie. „Malé deti, dokonca i bábätká čakajú na vyšetrenie v horúčkach päť hodín. Jedna lekárka a v čakárni už 26 malých pacientov. Jedna mamička si už s malým musela sadnúť na zem. Druhá s bábätkom tiež na zemi. Celé zlé…,“ znel popisný komentár od prispievateľa nad troma fotografiami na sociálnej sieti. Pod snímkami sa ihneď začali kopiť odmietavé a kritizujúce komentáre.

Matka so synom v náručí sedí na podlahe... Foto: Facebook (Nekŕmte nás odpadom)
nemocnica kramare Matka so synom v náručí sedí na podlahe pohotovosti Národného ústavu detských chorôb v Bratislave

Obrázky vznikli pred ambulanciou pohotovostnej služby, kde sú vyšetrovaní pacienti s menej závažným zdravotným stavom a na vyšetrenie niekedy musia počkať dlhšie. „Je nám ľúto, že malí pacienti s menej závažným zdravotným stavom musia počkať na vyšetrenie dlhšie, ale súčasne odmietame nepravdivé informácie, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach, že v čakárni v jednom čase čaká 26 detí,“ reagovala pre Pravdu Dana Kamenická, hovorkyňa Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH). Zdôraznila, že počas pondelňajšej služby v tejto ambulancii v čase od 16. do 22. hodiny ošetrila lekárka celkovo 23 detí, ktoré prichádzali na vyšetrenie postupne. Išlo najmä o akútne respiračné ochorenia.

V čakárni pred ambulanciou je k dispozícii podľa nej 35 miest na sedenie. „Stáva sa, že na vyšetrenie jedno dieťa sprevádzajú viacerí dospelí, prosíme preto širšiu rodinu, ktorá sprevádza choré dieťa na vyšetrenie, aby v prípade potreby uvoľnili miesto na sedenie pre matku a dieťa,“ dodala Kamenická.

Pripomenula, že zvýšený nárast pacientov evidujú aj na Oddelení urgentného príjmu, a to o 30 percent viac malých pacientov s akútnymi dýchacími problémami. „Napriek tomu každé dieťa, ktoré potrebuje urgentnú zdravotnú starostlivosť, je ošetrené včas a bez omeškania. Všetci pacienti, ktorí prichádzajú na urgent, sú vyšetrení v triediacej ambulancii a následne podľa závažnosti ich zdravotného stavu sú odosielaní do jednotlivých ambulancií,“ vysvetlila Kamenická.

Počas dňa sa v pracovné dni na urgente o malých pacientov stará sedem lekárov, v noci štyria. Jeden lekár ordinuje v ambulancii pohotovostnej služby. Urgent ročne navštívi v priemere 55-tisíc detí.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #nemocnica #čakáreň