V Čabradskom Vrbovku unikli do potoka nebezpečné látky

V okolí odstavenej bioplynovej stanice v katastri obce Čabradský Vrbovok aktuálne zasahujú všetky zložky integrovaného záchranného systému. Dôvodom sa stal únik digestátu z poškodeného zásobníka patriaceho k stanici. Informovala o tom polícia na sociálnej sieti.

06.02.2020 14:16 , aktualizované: 17:55
Čabradský Vrbovok / bioplynová stanica / Foto:
Únik digestátu z poškodeného zásobníka patriaceho k bioplynovej stanici v katastri obce Čabradský Vrbovok
debata (10)

Hasiči sa aktuálne snažia zabrániť uniknutému bioodpadu v katastri obce Čabradský Vrbovok v okrese Krupina, aby sa ďalej nerozlieval do miestneho potoka. Informoval veliteľ zásahu Hasičského a záchranárskeho zboru (HaZZ) Dušan Hancko.

„Zachytávame túto látku na dvoch miestach a pripravujeme sa na jej odčerpanie. Zároveň sme na dvoch iných miestach nainštalovali norné steny, kde zachytávame bioodpad, ktorý do vodného toku unikol,“ povedal Hancko. Norné steny zabraňujú úniku nebezpečnej látky do potoka.

Krízový štáb za účasti všetkých integrovaných zložiek zasadá odpoludnia na Obecnom úrade v Čabradskom Vrbovku.

Kal v šírke asi 10 – 20 metrov stekal po poruche bioplynovej stanice popri obývaných aj neobývaných domoch v dĺžke asi 300 metrov do malého prítoku miestneho potoka, uviedol Hancko.

Nebezpečné látky sa vo štvrtok rozliali v okolí odstavenej bioplynovej stanice v katastri obce po blízkych pozemkoch a do miestneho potoka.

Podľa šéfa odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu Krupina Milana Blaška pracovníci úradu odobrali vzorky z digestátu, čiže uniknutého bioodpadu, a poslali ich na rozbor. „Výsledky budú známe o niekoľko dní,“ podotkol Blaško pre TASR.

Ako ďalej povedal, priame ohrozenie ľudí nehrozí, tento odpad sa totiž používa aj na hnojenie polí. Nie je však vylúčený jeho priesak do spodných vôd, pričom môže byť ohrozená napríklad aj voda v studniach.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #únik kalu #Čabradský Vrbovok #digestát