Bezzásahová zóna NP Muránska planina bude tvoriť polovicu územia

Rozloha Národného parku (NP) Muránska planina sa zvýši o pätinu. Bezzásahová zóna bude tvoriť až polovicu územia. Vyplýva to z návrhu projektu zonácie NP Muránska planina, ktorý predstavilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Informovala o tom Zuzana Onufer z odboru komunikácie envirorezortu.

10.02.2020 13:33
debata (2)

Na program starostlivosti a projekt ochrany je vyčíslených viac ako 36 miliónov eur na 30 rokov. Onufer podotkla, že na jeden kalendárny rok je to približne 1,2 milióna eur.

V tomto prípade ide o prvý návrh zonácie podľa kritérií, ktoré určila novela zákona o ochrane prírody. „Muránska planina by sa tak stala prvým národným parkom, ktorý je dizajnovaný na pôdoryse dlho pripravovanej a v súčasnosti už platnej novely zákona o ochrane prírody,“ povedala Onufer.

Výmera bezzásahového piateho stupňa sa má podľa návrhu zvýšiť zo súčasných 13 percent na 50 percent, výmera štvrtého stupňa z jedného percenta na 27 percent. „Celkovo sa rozloha národného parku zvýši zo súčasných asi 20-tisíc hektárov približne na 25-tisíc hektárov,“ priblížila Onufer.

Dodala, že predstavený program starostlivosti v sebe spája ochranárske ciele a opatrenia pre NP, Chránené vtáčie územie Muránska planina – Stolica a tiež šesť území zo sústavy chránených území európskeho významu Natura 2000, a to Muránska planina, Tisovský kras, Stolica, Homoľa, Podpoľana, Alúvium Muráňa.

„V najbližších týždňoch sa rozbehnú prerokovania s dotknutými subjektmi. Po ich skončení sa a medzirezortnom pripomienkovom konaní poputuje materiál pred vládu SR,“ uviedla Onufer.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Muránska planina #ministerstvo životného prostredia #bezzásahové územia