Vietor v Žiari nad Hronom strhol strechu z budovy, zasiahla vozidlá

Ničivý víchor vyčíňal v Žiari nad Hronom v dopoludňajších hodinách. V časti, kde sídli viacero firiem, strhol z jednej budovy plechovú strechu. Tá poškodila autá zaparkované v bezprostrednej blízkosti budovy. V miestnom parku sa zase rúcali stromy. Z bezpečnostných dôvodov ho uzavreli.

11.02.2020 12:10 , aktualizované: 20:33
debata

Strecha spadla na niekoľko áut stojacich pred jedným z objektov na Priemyselnej ulici okolo jedenástej hodiny. Našťastie sa pri tom nikto nezranil. Na mieste zasahovali hasiči aj policajti.

Silný vietor spôsoboval problémy aj v iných častiach mesta. Samospráva varovala obyvateľov pred živlom v doobedňajších hodinách. „Z dôvodu nepriaznivého počasia je zákaz vstupu do parku až do odvolania. Zároveň občanov upozorňujeme, aby sa nezdržiavali v blízkosti stromov,“ znie oznam na žiarskej webovej stránke.

Video: Pozrite si, aké škody spôsobil silný vietor v Žiari nad Hronom.

Video

Nepriaznivú situáciu potvrdil aj hovorca mesta Martin Baláž. „V parku spadli štyri väčšie ihličnany. Počas celého dňa, ale najmä dopoludnia, sme preto ľudí vystríhali, aby si dávali pozor,“ povedal hovorca.

Park vraj uzavreli z bezpečnostných dôvodov, no aj kvôli odstraňovaniu polámaných stromov v réžii technických služieb. Baláž pripomenul, že hrozilo tiež riziko odfúknutia plechových či sklolaminátových prístreškov z kontajnerových stojísk. „Obyvateľov sme preto prosili, aby nám uvoľnenú či odtrhnutú striešku alebo poškodený mobiliár mesta, hneď hlásili. Dve problémové stojiská už evidujeme a riešime,“ doplnil.

Vietor vyčíňal na viacerých miestach nielen v Banskobystrickom, ale aj v Žilinskom kraji. Spôsobil množstvo porúch na elektrických vedeniach a momentálne je bez prúdu zhruba 24-tisíc odberných miest. Mimo prevádzky je viac ako dvesto trafostaníc.

„Najväčšie problémy sú v okresoch Liptovský Mikuláš, Žarnovica, Banská Štiavnica, Krupina, Lučenec a Rimavská Sobota,“ vymenoval Miroslav Gejdoš, hovorca spoločnosti Stredoslovenská distribučná. Viaceré z porúch podľa neho energetici ešte len vyhľadávajú.

„Najviac výpadkov stále spôsobujú stromy a konáre popadané na vedenie vysokého napätia. Elektrikári sa ich postupne snažia odstraňovať, no v mnohých prípadoch došlo aj k poškodeniu vodičov a stĺpov, preto opravy trvajú dlhšie,“ vysvetlil Gejdoš. Dodal, že najhoršie je to na odľahlých a ťažko dostupných miestach, kde je po snehu a daždi rozmočený terén.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vietor #Žiar nad Hronom