V Jasovskej jaskyni objavili zrejme najstaršieho netopiera

Vysoký vek netopiera Podkovára veľkého potešil ochranárov počas zimného sčítania. Objavili ho v Jasovskej jaskyni, no aj keby bola počas zimy otvorená pre verejnosť, ľudia by ho nevideli. Ukrýva sa na mieste, kam sa ľudia bežne nedostanú.

11.02.2020 20:03
Podkovár veľký Foto:
Kolónia Podkovárov veľkých
debata (2)

„Krúžkovaný Podkovár veľký bol označený kolegami v Maďarsku v roku 1993. Ide teda o dvadsaťšesťa­polročného netopiera. Znamená to, že je to najstarší jedinec tohto druhu zistený na území Slovenska a Maďarska,“ vysvetľuje chiropterológ Štefan Matis zo správy Národného parku Slovenský kras.

Nevylučuje, že môžu byť jedince, ktoré majú aj viac rokov, no nie všetky netopiere sú okrúžkované. Doteraz najstarší netopier na Slovensku mal 22 rokov a mesiac a v Európe najvyšší zistený vek dosahuje 30 rokov a 6 mesiacov.

„S týmto podkovárom sa stretávame takmer pravidelne od roku 1997, v niektoré roky sa nám však ukryl. Na Slovensku má populácia podkovárov od deväťsto do tisíc jedincov,“ dodal Matis, podľa ktorého je ťažké určiť priemerný vek netopiera, väčšinou sa odborníci stretávajú s 15– až 20-ročnými.

Na území národného parku Slovenský kras, kde je vyše 1 300 jaskýň, aj počas tejto zimy prebieha zimné sčítanie netopierov na zimoviskách. „Počas každej zimy skontrolujeme viac ako sto jaskýň, priepastí a banských diel.

Foto: Archív: Štefan Matis
Podkovár veľký / výskum / priepasť /

Najpočetnejším druhom netopiera je aj počas tejto nie príliš výraznej zimy Večernica malá. Na treťom najväčšom zimovisku týchto netopierov v Európe, nachádzajúcom sa práve v Slovenskom krase, bolo zaznamenaných okolo 60-tisíc jedincov. V Európe sú známe iba dve väčšie zimoviská, a to v Bulharsku a Rumunsku,“ uviedol Matis.

„Najcennejšími zimujúcimi druhmi sú Podkovár južný, Podkovár veľký, Netopier brvitý, Lietavec sťahovavý či Netopier pobrežný, ktoré sa v iných pohoriach Slovenska vyskytujú mimoriadne vzácne. Podľa doterajších výsledkov v skontrolovaných jaskyniach krasu zimuje osemnásť druhov netopierov v celkovom počte okolo 65-tisíc jedincov,“ prezradil Matis.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #netopier #Jasovská jaskyňa