Kuneradský kaštieľ vykradli

Kuneradský kaštieľ mal v uplynulých dňoch neželanú návštevu. Z jeho priestorov zmizli súčasti kamenných schodov a náradie z unimobunky stavebnej firmy, ktorá realizuje čistiace práce v areáli.

14.02.2020 14:00
kunerad Foto:
Pozostatky kašieľa v Kunerade.
debata (15)

Bývalá ozdoba Rajeckej doliny sa konečne po rokoch útrap dočkala novej majiteľky. Tou sa stala Žilinčanka žijúca vo Švajčiarsku Jana Škottová. Hneď po vysporiadaní vlastníckych vzťahov s pôvodnými majiteľmi kaštieľa a priľahlých pozemkov začali plánovať a realizovať prvé záchranné práce v areáli Kuneradského kaštieľa. K tým došlo koncom roka 2019. Odvtedy je v areáli zámku ruch a pohyb, prebiehajú upratovacie, čistiace a stabilizačné práce, ktoré by mali byť podľa pamiatkarov ukončené v marci.

Rozhorčení pamiatkari dnes upozornili na sociálnej sieti na krádež, ku ktorej došlo v rámci areálu kaštieľa. „Aj toto je pomoc občanov novému vlastníkovi kaštieľa Kunerad, ktorý pokračuje s vyčisťovacími prácami objektu a v príprave jeho statického zabezpečenia. Počas čistenia kaštieľa neznámy páchateľ z prístupového schodiska ukradol niekoľko kamenných stupňov a ich oblých ukončení a v ohradenom areáli sa vlámal do unimobunky, kde stavebnej firme odcudzil náradie a naftový generátor,“ uvádza sa facebookovej stránke Krajského pamiatkového úradu Žilina.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Rajecké Teplice #Kuneradský zámok