Zmráka sa v banskobystrickej župe k dopravnej kríze?

Banskobystrická župa má opäť problémy so Slovenskou autobusovou dopravou Zvolen. Predseda kraja Ján Lunter tvrdí, že dopravca stále odmieta rokovať a teraz žiada vyplatiť 1,55 milióna eur z notárskej úschovy, čím vraj ultimatívne podmieňuje nekonfliktnú spoluprácu.

20.02.2020 06:00
autobusy, SAD Zvolen, Banskobystrický kraj Foto: ,
V sobotu 21. januára autobusy SAD nevyšli na trasy, doprava sa obnovila až v pondelok 27. januára.
debata (17)

VIDEO: Lunterovci o možnej ďalšej dopravnej kríze v Banskobystric­kom kraji.

Video

Lunter hovorí, že 13. februára dostal samosprávny kraj list od dopravcu, v ktorom žiada, aby peniaze uvoľnili do siedmich dní. „Takéto formulácie evokujú situáciu z konca januára, keď prestali jazdiť prímestské spoje. Obávam sa, že znovu ide o akýsi druh nátlaku, ak nie vydierania,“ povedal župan.

Zdôraznil, že dopravca sa 29. januára zaviazal obnoviť prímestskú dopravu v plnom rozsahu a akceptoval uloženie 1,55 milióna eur, ktoré žiada doplatiť za rok 2018, do notárskej úschovy. Odtiaľ majú byť uvoľnené až po potvrdení nároku dopravcu na túto sumu.

Lunter opäť pripomenul, že v spoločnosti SAD Zvolen má takmer 40-percentný podiel štátna spoločnosť MH Manažment. „Žiadame preto ministra hospodárstva, aby u svojho akcionára intervenoval a pomohol nám túto situáciu objasniť. My sme pripravení rokovať vo dne v noci, len nemáme s kým,“ doplnil župan.

Keďže vo štvrtok 20. februára uplynie sedemdňové ultimátum, v kraji hrozí ďalšia kríza. Vicežupan Ondrej Lunter upozornil, že do právoplatnosti rozsudku o platnosti sporného tzv. Kotlebovho dodatku je účinné neodkladné opatrenie súdu, ktoré dopravcovi prikázalo jazdiť.

„Rovnako je tu nariadenie kraja ako dopravného správneho orgánu, ktoré dopravcovi prikazuje vykonávať dopravu vo verejnom záujme,“ hovorí Lunter mladší dúfajúc, že tieto nariadenia bude SAD Zvolen rešpektovať. Vicežupan dodal, že za januárovú krízu, keď autobusy SAD Zvolen nejazdili počas víkendu, pripravujú trestné oznámenie. Tvrdí však, že ak kríza nastane, pripravujú sa na ňu záložné varianty. „Sme v kontakte so samosprávami a opäť využijeme možnosti ako minule – teda objednať dopravu cez starostov, ak bude vôľa na druhej strane. Druhou možnosťou je, že kontaktujeme existujúcich iných dopravcov, aby to aspoň čiastočne pokrývali,“ uzavrel vicežupan.

Predseda predstavenstva SAD Zvolen Adrian Polóny vysvetľuje, že v liste z 13. februára žiadali len to, čo župa verejne deklarovala. „Teda to, že po naštudovaní rozsudku vyplatia dlžnú sumu za rok 2018. Samozrejme, bolo tam tiež spomenuté, že doplatia rok 2019 a 2020, čo aj urobili,“ uviedol Polóny.

O tom, či sú peniaze za rok 2018 uložené v notárskej úschove, vraj nemajú žiadny dôkaz. Situácia s krízou by sa však podľa neho nemala zopakovať a v krátkom čase sa to vyrieši.

„Z nášho pohľadu ide o strašenie verejnosti. V tomto spore už, v tejto fáze, nemá čo cestujúci hľadať. Je to len medzí stanoviskami vedenia kraja, ich právnikov a tým, ako zodpovedne zoberieme túto situáciu my,“ povedal Polóny. Stretnúť sa s vedením župy neplánujú, uprednostňujú písomný kontakt. „Nebudeme sa stretávať s niekým, kto mení stanoviská na svoj obraz,“ doplnil.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Banskobystrický samosprávny kraj #Ján Lunter #SAD Zvolen