Na severe Slovenska vydali výstrahu druhého stupňa pred silným vetrom

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého a druhého stupňa na severe Slovenska pred silným vetrom na horách. Uvádza to na svojej oficiálnej stránke. Výstraha trvá do večera 20:00. Vietor môže dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 38 až 44 m/s (135 až 160 km/h).

25.02.2020 12:08
silný vietor sever SR stĺp Foto: ,
Silný vietor a dážď narobili 24.2.2020 problémy na severe Slovenska. Na ceste III/2035 Lutiše - Radôstka boli spadnuté štyri betónové stĺpy v úseku 100 metrov.
debata

V okresoch Brezno, Liptovský Mikuláš, Tvrdošín a Poprad platí výstraha druhého stupňa. „Na hrebeňoch Tatier sa miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 38 až 44 m/s (135 až 160 km/h). Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ informuje SHMÚ.

V okresoch Banská Bystrica, Turčianske Teplice, Ružomberok, Martin, Žilina, Dolný Kubín a Námestovo platí výstraha prvého stupňa. Ako Ďalej uvádzajú meteorológovia, očakáva sa výskyt vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 30 až 37 m/s (110 až 135 km/h). „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ dodávajú.

Meteorológovia očakávajú, že dnes bude oblačno až zamračené, prechodne najmä na juhu aj zmenšená oblačnosť. Ojedinele a najmä na severe dážď alebo mrholenie, vo vysokých polohách sneženie. Najvyššia denná teplota má dosiahnuť 12 až 17°C , na Kysuciach, Orave, Liptove a v Prešovskom kraji okolo 10°C. Teplota na horách vo výške 1 500 m má byť okolo 2°C. Fúkať má prevažne juhozápadný vietor 3 až 9 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch ojedinele okolo 14 m/s (50 km/h). Nad pásmom lesa prudký vietor až silná víchrica. Predpokladané množstvo zrážok je do 1 mm a na severe vo vysokých polohách do 3 cm snehu.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #vietor