Úraduje sneh: Horské priechody Vernár a Donovaly uzavreli

Dopravu na cestách v Prešovskom kraji od rána komplikuje husté sneženie. Polícia aktuálne uzatvorila pre nákladnú dopravu horský priechod Vernár na ceste I/66. Okrem toho by všetky úseky ciest mali byť zjazdné, vodiči by však mali zvýšiť opatrnosť.

28.02.2020 09:33 , aktualizované: 10:17
debata

„Prvé výjazdy sme mali už od štvrtka (27. 2.) od 21. hodiny, začalo to v okolí Humenného a pokračovalo to ďalej. Vo výkone je všetka dostupná technika, ktorá jazdila už počas celej noci, a aj aktuálne máme vo výkone 82 sypačov v rámci celého kraja,“ priblížil situáciu dispečer Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Jaroslav Štofko. V nižších polohách sú cesty momentálne mokré, niekde je kašovitá vrstva snehu, vo vyšších polohách sú zasnežené.

Za uplynulých 24 hodín cestári v kraji posypali okolo 6200 kilometrov ciest, viac ako 4100 kilometrov ciest prepluhovali a spotrebovali na úpravu 420 ton soli a 380 ton intertného materiálu. „Permanentne sa snažíme pluhovať a posypávať, ale naďalej sneží, takže naše vozidlá sú neustále v teréne. Vo vyšších polohách bude zrejme snežiť celý deň, v nižších polohách sa môže zmeniť sneh na dážď, takže vyzývam vodičov, aby jazdili opatrne a radšej pomalšie. Zimné pneumatiky by mali byť samozrejmosťou,“ zdôraznil Štofko.

V súvislosti so situáciou na cestách museli hasiči v kraji doposiaľ riešiť päť menších nehôd, nešlo však o nič vážne. „Zaznamenali sme len jednu nehodu so zranením, na diaľnici pri Prešove sa jedna osoba zranila. Inak šlo len o pomoc pri vyťahovaní zapadnutých áut po šmyku,“ dodal operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

Podľa informácií od vodičov zverejnených na sociálnej sieti majú niektoré autá problém vyjsť do Starého Smokovca. Na cestách vo Vysokých Tatrách sa miestami šmýka. Auto skončilo mimo cesty napríklad aj medzi Veľkou a Tatranskou Lomnicou. Odstavený kamión hlásia vodiči na ceste smerom na Ždiar.

Sneh ovplyvnil aj priechod Donovaly

Horský priechod Donovaly je z dôvodu utlačeného snehu uzatvorený pre všetku dopravu. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na webe zjazdnost.sk.

Uzatvorený úsek eviduje SSC aj na horskom priechode Šturec, avšak tam iba pre vozidlá nad desať metrov z dôvodu kašovitého snehu.

Pre zlú zjazdnosť sú podľa Zelenej vlny RTVS uzavreté pre nákladné autá aj Kremnické Bane.

Cesty KSK sú zjazdné, v teréne je 45 sypačov

Cesty Košického samosprávneho kraja (KSK) sú aktuálne prevažne mokré, no zjazdné. Uviedla hovorkyňa KSK Anna Terezková s tým, že v teréne je momentálne 45 sypačov a dva traktory s radlicou.

„Obmedzenia v premávke nie sú hlásené ani na horských priechodoch, kde sa však môže nachádzať kašovitá vrstva snehu. Cestári sú stále v teréne a pokračujú s posypom ciest,“ povedala.

Na území Košického kraja začalo v noci zo štvrtka (27. 2.) na piatok snežiť, a to najprv v okolí Spišskej Novej Vsi a Gemera, nad ránom už aj v Košiciach a okolí. „Správa ciest KSK preto už v noci začala s preventívnym posypom ciest a neskôr pluhovaním,“ uviedla s tým, že do piatkového rána mali cestári dokopy 91 výjazdov. Najviac ich bolo na území Spišskonovoveského okresu (23). Spolu 14 výjazdov bolo v okolí Michaloviec a v okresoch Rožňava a Trebišov ich zrealizovali po 13.

debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #Vernár