Bratislava bude mať nových šéfov mestských organizácií

Novým riaditeľom bratislavskej mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy (GIB) bude Karol Machánek. Návrh na jeho vymenovanie vo štvrtok odobrili mestskí poslanci. Tí zároveň odsúhlasili, aby sa dočasným šéfom Bratislavskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Tourist Board (BTB) stal doterajší riaditeľ Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) Vladimír Grežo.

28.02.2020 10:47
debata

Vo vedení BKIS nahradí Greža od začiatku apríla Katarína Hulíková, ktorej vymenovanie za riaditeľku organizácie mestské zastupiteľstvo taktiež schválilo.

Do výberového konania na pozíciu riaditeľa GIB bolo doručených desať kompletných prihlášok. Z nich na základe životopisov, referencií uchádzačov a odporúčania personalistov výberová komisia vypočula štyroch uchádzačov, a to Barbaru Beňovú, Františka Halászika, Karola Machánka a Andreja Martinku. „Na základe všetkých zhromaždených materiálov, vystúpení uchádzačov, hodnotenia a následného hlasovania, komisia odporučila primátorovi navrhnúť na mestskom zastupiteľstve Machánka za riaditeľa GIB. Návrh mestskí poslanci schválili,“ priblížil hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Zložitejšia situácia nastala v organizácii BTB. Jej novou riaditeľkou sa mala stať Veronika Slováková. Prešla výberovým procesom a jej výber odobrili v januári aj mestskí poslanci. Vedenie hlavného mesta však tvrdí, že čelila útokom a napádaniu osobnej integrity do takej miery, že sa rozhodla na pozíciu riaditeľky BTB nenastúpiť. Magistrát deklaruje, že Slováková prešla náročným výberom, odprezentovala kvalitnú rozvojovú víziu a na jej kvalitách sa zhodli všetci členovia výberovej komisie. „Nevidíme dôvod, pre ktorý by malo byť rozhodnutie výberovej komisie spochybňované. Rozhodnutie pani Slovákovej však rešpektujeme,“ uviedol Bubla.

Ako dočasné riešenie sa vedenie mesta rozhodlo poveriť riadením BTB Vladimíra Greža, ktorý doteraz viedol BKIS. Mesto tvrdí, že má dlhoročné skúsenosti v tejto oblasti, keďže turistický ruch pôvodne spadal tiež do kompetencií BKIS. Niektorí poslanci namietali, prečo mesto nevypíše nové výberové konanie. Napriek tomu sa však mestské zastupiteľstvo uznieslo, že Grežo sa stane riaditeľom BTB a vo funkcii nahradí doterajšiu šéfku tejto organizácie Alžbetu Melicharovú.

Poslanci zároveň rozhodli, že Grežo ku koncu marca skončí vo funkcii riaditeľa BKIS a na toto miesto začiatkom apríla nastúpi Katarína Hulíková. Bratislavská samospráva však zaevidovala snahu spochybniť transparentnosť tohto výberu. Vo štvrtok na to upozornili aj niektorí mestskí poslanci. Vedenie mesta sa však bráni a deklaruje, že komisia ju na túto pozíciu odporučila na základe všetkých zhromaždených materiálov, vystúpení uchádzačov, hodnotenia a následného hlasovania.

„Členovia výberovej komisie uchádzačku vyhodnotili ako zrelú kandidátku, so skúsenosťami v mediálnej a kultúrnej oblasti, ktorá má veľmi dobré schopnosti integrovať a zlaďovať rôzne záujmové skupiny a agendy pre spoločný cieľ,“ priblížil Bubla. Mesto odmieta spochybňovanie procesu výberových konaní na nových šéfov bratislavských mestských podnikov a organizácií a tvrdenia o ich netransparentnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava