Studňu na hrade Beckov obsadil drak Blundus

Hrad Beckov má novú atrakciu: draka. Autorom sochy z orechového dreva dlhej 6,6, vysokej 2,5 a širokej 2 metre je umelecký rezbár Ladislav Tašký z Borše pri Trebišove. Cez hradné múry musel drakovi Blundusovi pomôcť žeriav.

28.02.2020 15:09
drak, Beckov Foto: ,
Drak na hrade Beckov
debata

VIDEO: Drakovi musel na hrade Beckov pomôcť žeriav.

Video

Ladislav Tašký na drakovi pracoval asi mesiac. Aj keď sa rezbárčeniu venuje dlhšie, dosiaľ vyrezával najmä sochy zvierat do exteriéru. K výrobe draka ho inšpiroval sľub, ktorý dal dcére. „Bol som v Holandsku a kúpil som jej farbičky. Keď som jej ich dával, povedal som, že sú čarovné, a čo nimi nakreslí, to sa jej splní. Nakreslila draka,“ hovorí s úsmevom umelec.

Na hrad draka menom Blundus vyniesli po častiach a skladali ho až pri hradnej studni. Práve k tej sa viaže legenda.

„Drak vraj žil priamo v hradnej studni, ktorá bola hlboká do 27 metrov. Chrápal tak, že sa celý Beckov otriasal v základoch. Preto päť švárnych junákov zobralo muškety, počkali si, kým vylezie zo studne, a zastrelili ho,“ hovorí výkonný riaditeľ hradu Beckov Peter Pastier.

Anketa medzi návštevníkmi rozhodla, že drak sa bude volať Blundus. Tak sa pôvodne označoval aj Beckovský hrad.

Hrad v tomto roku otvorili vďaka priaznivému počasiu o čosi skôr. „Otvorili sme ho počas jarných prázdnin. V marci bude prístupný počas víkendov,“ vysvetľuje Pastier.

Beckov sídli na majestátnom vápencovom brale. Národná kultúrna pamiatka vôkol seba kumuluje skutočne bohaté dejiny. Prvé písomné zmienky pochádzajú z čias vlády uhorského kráľa Bela III.

debata chyba
Viac na túto tému: #Beckov