V Kútoch odhadujú rekordnú volebnú účasť

Volebná účasť v Kútoch možno prepíše históriu. Už krátko po desiatej hodine ju členovia volebnej komisie odhadovali ako veľmi vysokú, možno aj rekordnú. Vysoké percento voličov pritom nie je obyvateľmi Kútov. Najmä mladí ľudia prišli voliť zo susednej Českej republiky vlakom.

29.02.2020 11:35
Kúty / Voľby 2020 / Foto:
Volebná miestnosť v Kútoch už krátko po otvorení zaplnili voliči.
debata (19)

„Pochádzam z Košíc, študujem v Brne a voliť som prišla preto, že chcem zmeniť to, čo sa momentálne deje na Slovensku,“ povedala Bianca Palacková (23).

Z Čiech pricestoval s turistickým batohom na chrbte aj Martin z Michaloviec. „Pracujem v Prahe a prišiel som odvoliť do Kútov. Aj keď je teraz tá možnosť voliť zo zahraničia, radšej som prišiel osobne, pretože by som si musel vybavovať volebný preukaz dlho dopredu a nestihol som to,“ povedal.

Juraj Valach (20) pricestoval z dvoch dôvodov. „Prvý je ten, že chcem, aby Slovensko prekvitalo, aby sa v našej krajine darilo všetkým tým, ktorí robia veci čestne a tí, ktorí ich čestne nerobia, aby skončili za mrežami. Druhým dôvodom je, že som študentom žurnalistiky a robím reportáž o voľbách na Slovensku pre študentský magazín Masarykovej univerzity,“ povedal Valach, ktorý pochádza z Martina.

Voliť z Čiech mohol, ale prísť na Slovensko sa mu videlo byť jednoduchšie. „Navyše majú o nejaký čas prísť ďalší kamaráti z Čiech, takže si takto urobíme zároveň volebný výlet,“ uzavrel Valach.

Na možnosť voliť sa v Kútoch čakalo v radoch. Aj predseda volebnej komisie Ján Baďura zhodnotil volebnú účasť ako nadpriemernú už od skorého rána.

„Účasť je momentálne dobrá, počítam, že za tri hodiny v našom okrsku odvolilo už okolo štyristo ľudí. Keď to porovnám s minuloročnými prezidentskými voľbami tak chodí viac ľudí, oveľa viac. Navyše tých, ktorí prišli voliť zo zahraničia, je skutočne veľa. Bolo ich veľa aj minule, ale tentoraz ich možno bude aj viac, aj keď je ešte priskoro robiť nejaké závery,“ skonštatoval Baďura.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby 2020 #Kúty