Bratislava je pripravená predložiť petíciu za zákaz hazardu poslancom

Stalo by sa tak spolu s návrhom všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zákaze umiestnenia herní v zákonom stanovených budovách vrátane kasín. Informoval o tom hovorca Bratislavy Peter Bubla.

02.03.2020 17:11
debata (1)

Pod petíciu za zákaz hazardu v Bratislave v sobotu (29. 2.), v čase, keď sa konali voľby do Národnej rady SR, vyzbierali aktivisti z iniciatívy Zastavme hazard 104.600 podpisov. Po legislatívnej zmene bolo potrebné pod petíciu vyzbierať podpisy od najmenej 15 percent, teda približne 57.000 dospelých Bratislavčanov. Podpisy od ľudí pýtali najmä pred budovami s volebnými miestnosťami.

„Ďakujeme stovkám dobrovoľníkov za ich snahu a Bratislavčanom, že sa nenechali odradiť zavádzajúcimi informáciami, ktoré v posledných dňoch šírili zástancovia hazardu,“ uviedlo vo svojom stanovisku hlavné mesto. Deklaruje, že zákaz hazardu neprinesie zvýšenie daní, ako zástancovia hazardu uvádzali v platených inzerátoch.

„Realitou je, že prijatie zákazu hazardných hier bude pre Bratislavu znamenať výpadok približne 2,5 milióna eur v mestskej kase,“ podotkol Bubla s tým, že výpadok nebude okamžitý, ale postupný tak, ako sa bude končiť platnosť udeleným licenciám. „Znížený príjem predstavuje iba 0,8 percenta bežných príjmov mesta a je možné ho nahradiť napríklad efektívnejším vymáhaním pohľadávok,“ poznamenal hovorca.

Novú petíciu za zákaz hazardu v Bratislave spustili aktivisti ešte na jeseň 2019. Podporu jej vyjadrili aj primátor Bratislavy Matúš Vallo, viacerí bratislavskí starostovia i mestskí poslanci. Aktivisti v nedeľu (1. 3.) avizovali, že po vyzbieraní potrebného počtu podpisov budú kontrolovať hárky a chcú petíciu odovzdať do podateľne bratislavského magistrátu, aby o nej čo najskôr mohol rokovať mestský parlament.

V Bratislave sa konal v sobotu pri budovách s volebnými miestnosťami aj zber podpisov pod petíciu proti zákazu hazardu. Podľa hovorkyne Asociácie zábavy a hier (AZAH) Dominiky Lukáčovej podpisy zbierali zamestnanci herní. Dostupnosť hazardu sa v hlavnom meste už vďaka regulácii podľa asociácie znížila o dve tretiny. Riešením podľa AZAH tak nie je zákaz, ale regulácia hazardu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #hazard #petícia