Pojednávanie v súvislosti s výbuchom plynu v Prešove súd prerušil

Okresný súd v Prešove prerušil utorkové pojednávanie v súvislosti s minuloročným výbuchom plynu na Mukačevskej ulici v Prešove. Traja obvinení živnostníci Ján R., Ondrej T. a Marek T. boli v utorok predvedení pred súd, ktorý má rozhodnúť o žiadosti ich obhajcu o prepustenie, ako aj návrhu prokurátora o rozšírenie väzby.

03.03.2020 11:42 , aktualizované: 18:06
Prešov súd plyn pojednávanie Foto: ,
Na snímke vľavo obvinený Martin M. s manželkou na chodbe počas prestávky v rámci pojednávania, vpravo obvinený Milan H. na súde v Prešove 3. marca 2020.
debata (28)

„Výsluch bol prerušený, pokračuje sa zajtra (v stredu 4. 3., pozn. red.) o 9.00 h. Dôvodom je, že sa čaká na rozhodnutie krajského súdu,“ povedal obhajca obvinených Vladimír Bajtoš.

„Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu v Prešove dnešný výsluch vo vzťahu k trom obvineným prerušil do 4. marca, keď rozhodne o žiadosti o prepustení z väzby a tiež o návrhu prokurátora na rozšírenie dôvodov väzby,“ povedala hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová.

Krajská prokuratúra (KP) v Prešove informovala súd, že vyšetrovateľ zmenil a sprísnil právnu kvalifikáciu z nedbanlivostného na úmyselný trestný čin

Dvaja ostávajú na slobode

Obvinení Martin M. a Milan H. v súvislosti s výbuchom plynu a následným požiarom na Mukačevskej ulici v Prešove ostávajú na slobode. Senát Krajského súdu v Prešove zamietol v utorok sťažnosť prokurátora voči rozhodnutiu Okresného súdu v Prešove z 25. februára, že budú stíhaní na slobode, a prepustil ich zo zadržania. Muži sú obvinení z obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia so spôsobením smrti viacerých osôb a škody veľkého rozsahu.

Polícia ich vo februári obvinila z úmyselného trestného činu všeobecného ohrozenia, okresný súd ich však nevzal do väzby. Keďže sa prokurátor odvolal, krajský súd bude o nich rozhodovať dnes, t. j. v utorok, popoludní.

Okresný súd preto svoje rozhodnutie o troch robotníkoch odložil až na stredu, teda po verdikte krajského súdu.

Bratia Marek a Ondrej T. spolu s Jánom R. sú obvinení z úmyselného trestného činu všeobecného ohrozenia. Za to im v prípade dokázania viny hrozí 25-ročné väzenie až doživotie. Vyšetrovateľ im kladie za vinu, že v piatok 6. decembra 2019 prerazili plynové potrubie pred panelákom na Mukačevskej 7 a približne pol hodinu o tom neinformovali záchranné zložky alebo plynárov.

Súd ich krátko po výbuchu poslal do väzby pre možné ovplyvňovanie svedkov, stíhaní sú na slobode. Prokurátor však naopak žiada sprísnenie väzby, má totiž obavy, že by sa mohli vyhýbať stíhaniu.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Prešov #výbuch plynu v Prešove