Proces v prípade vraždy poslanca Rakovského odročili

Po dvoch dňoch pojednávania odročil senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku proces s Petrom P. na začiatok apríla.

03.03.2020 14:59
debata

Peter P. je obžalovaný z vraždy mestského poslanca a advokáta Mareka Rakovského, ktorý zahynul pri výbuchu auta v júli 2013. „V pondelok (2. 3.) súd vypočul štyroch znalcov z odvetvia kynológia, psychiatria, kriminalistická informatika a súdne lekárstvo a dnes zase troch znalcov z odvetvia pyrotechnika, toxikológia, kriminalistická biológia a genetická analýza. Súd pojednávanie odročil na termíny 2. a 21. apríla a 14. mája,“ informovala TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Naposledy súd konal vo veci v druhej polovici januára.

„V pondelok a dnes nebol vykonaný žiaden dôkaz, ktorý by podľa môjho názoru usvedčoval obžalovaného zo skutku, ktorý je predmetom obžaloby. Pokiaľ ide o zaistené pachové stopy, tak znalec potvrdil, že je možný prenos pachových stôp na miesto skutku, a to bez toho, aby sa pôvodca takejto pachovej stopy vôbec nachádzal na mieste, čiže pachová stopa je prenositeľná bez vedomia jej pôvodcu,“ povedal pre TASR obhajca Tomáš Rosina. Zo znaleckého dokazovania podľa Rosinu vyplynulo, že nie je možné určiť typ výbušniny, čas jej umiestnenia a odkiaľ konkrétne táto výbušnina pochádzala.

Vo veci sa začalo po prvý raz konať 18. decembra. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), obžalovaný a jeho obhajca Tomáš Rosina vtedy odmietli uzatvoriť dohodu o vine a treste. Peter P. z Veľkého Krtíša je obžalovaný z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v jednočinnom súbehu so zločinom všeobecného ohrozenia a prečinu poškodzovania cudzej veci.

„Nikdy som nebohého nepoznal a nikdy som o ňom nepočul, počul som o ňom len v správach, keď bol zavraždený. Nikdy v živote som nikomu neublížil. Dôrazne odmietam spáchanie tohto skutku. Podľa obžaloby som sa mal dopustiť skutku s ďalšími osobami. Kto sú tie osoby a kde sú? Odmietam, že by som sa niekedy ocitol na adrese, kde bol zavraždený pán Rakovský,“ uviedol obžalovaný.

Rakovského zavraždili v júli 2013 v Žiari nad Hronom. Pri atentáte bol použitý nástražný výbušný systém, ktorý bol umiestnený na spodnej časti jeho vozidla. Počas jazdy vozidlo vybuchlo a poslanec utrpel devastačné zranenia, ktorým na mieste podľahol. Motív jeho vraždy nie je stále známy. Rakovský sa venoval civilnému právu. V prípade dokázania viny pred súdom hrozí Petrovi P. trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov, prípadne doživotie.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #ŠTS #Marek Rakovský