Súd rozhodoval o väzbe robotníkov z kauzy výbuchu plynu v Prešove

Traja robotníci, ktorí vlani v decembri prerazili plynové potrubie v Prešove, by mohli byť stíhaní na slobode. Vo väzbe sú od 8. decembra, keď ich vyšetrovateľ obvinil z obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia so spôsobením smrti viacerých osôb a škody veľkého rozsahu.

04.03.2020 22:25
debata (6)
VIDEO: Robotníci, ktorí v decembri prerazili plynové potrubie v Prešove, zostávajú vo väzbe.
Video

Okresný sudca prijal sľub obvinených a uložil im dohľad probačného a mediačného úradníka. Okrem toho nesmú vycestovať do zahraničia a musia oznámiť prípadnú zmenu miesta pobytu.

Proti rozhodnutiu okresného súdu však podal sťažnosť prokurátor, takže o ich prepustení bude nakoniec rozhodovať krajský súd.

Bratom Marekovi a Ondrejovi T. spolu s Jánom R. vyšetrovateľ kladie za vinu, že keď v piatok 6. decembra 2019 prerazili plynové potrubie pred panelákom na Mukačevskej 7 v Prešove, nezavolali ani záchranné zložky, ani plynárov. Pri výbuchu a následkom požiari zomrelo sedem ľudí, jedna osoba je stále nezvestná.

Od 21. februára sú z obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia obvinení aj stavbyvedúci Milan H. a šéf výkopových prác Martin M. Prvý z nich mal podľa obvinenia vyšetrovateľa svojvoľne rozhodnúť o zmene trasy výkopových prác. Druhý zasa napriek tomu, že robotníci mali kopať ručne, súhlasil s mikrotunelovaním, pri ktorom bolo plynové potrubie poškodené. Okresný súd ich však nechal na slobode a krajský súd toto rozhodnutie v utorok potvrdil.

Všetkým piatim mužov v prípade dokázania viny hrozí 25 rokov za mrežami až doživotie.


VIDEO: Pozrite si príbeh prešovského paneláka – od momentu výbuchu po zrovnanie so zemou.
Video

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch plynu v Prešove