Karanténa sa skončila, zoo Bojnice znova otvorili

Po štyridsiatich dňoch karantény vo štvrtok ráno otvorili brány bojnickej zoologickej záhrady. "Karanténa bola vyhlásená 24. januára. Celkovo sme pre vtáčiu chrípku prišli o 54 zvierat, 11 uhynulo a 43 sme museli utratiť. Išlo o vodné druhy vtákov, boli tam kačice, volavka, samica pelikána a celá chovná skupina lyžičiarov bielych,“ zhrnul hovorca zoo Jaroslav Slašťan.

05.03.2020 20:25
debata (1)

Najvzácnejšie boli lyžičiare, pretože ich zoo chovala niekoľko rokov. Bojnice prišli o chovné páry aj ich odchovy. Rovnako vzácny bol aj pelikán biely, keďže ich mali iba šesť. Slašťan dodáva, že pred vtáčou chrípkou ochránili dravé vtáky, papagáje, sovy a bežcov, teda vtáky, ktoré evolučne stratili schopnosť lietať.

VIDEO: Pozrite sa, ako zoo konečne otvorila svoje brány a privítala prvých návštevníkov.
Video

Škody sú nevyčísliteľné

V zoologickej záhrade tušia, ako sa k nim dostala chrípka. Na vine je s najväčšou pravdepodobnosťou voľne žijúci vták. „Mohli to byť kačice, holuby, alebo hocijaké voľne žijúce vtáky, ktorí prišli do kontaktu s našimi vtákmi chovanými v zajatí, a takto sa vírus preniesol do zoo,“ konštatuje Slašťan. Vysvetľuje, že opakovaniu situácie s vtáčou chrípkou v budúcnosti v zoo sa zabrániť nedá, tento priestor sa nedá hermeticky uzavrieť.

O výške škôd nikto v národnej zoo hovoriť nechce. "Nedá sa vyčísliť peniazmi. K zvieratám máme vzťah, žijú u nás roky. Majú svoje mená, príbehy, reagujú na chovateľov. Robia nám radosť desiatky rokov… Za niekoľko dní sme prišli aj o niekoľkoročné chovy a chovné páry,“ pokračuje Slašťaň.

O niečo presnejšie možno určiť škody na vstupnom. Vlani v januári a februári prekročilo brány zoo 6 400 návštevníkov, pričom cena lístka je 8 eur pre dospelého a 4 eurá pre dieťa. Tento rok mohli mať návštevníkov aj viac, pretože zima bola mimoriadne mierna.

Ponúkli pomoc

Bojnická zoo nezostala v nešťastí sama. Zoologické záhrady zo Slovenska i zahraničia sa ponúkli, že pomôžu a podelia sa o vtáky. Slašťan hovorí, že sa prioritne sústredia na dopárovanie druhov. K preživším samičkách hľadajú samcov a opačne.

Dokonca sa chystajú expozíciu vtákov rozšíriť aj o ďalšie exotické druhy, podrobnosti však Slašťan zatiaľ nepovedal.

Ako prvá prekročila brány zoo Vivien Křepelová s trojročnou dcérkou Eliškou a ročným synom Filipom. „Sme z Bojníc a v zoologickej záhrade patríme už k inventáru. Máme permanentku a chodíme sem vždy, keď môžeme, deti zvieratá milujú, takže sa veľmi tešíme, že už je znovu otvorená,“ povedala Křepelová.

Počas karantény platil v bojnickej zoo sprísnený prevádzkový režim. Zoo bola zatvorená pre návštevníkov, dnu sa nedostali ani cudzie autá. Opatrenia nariadila Štátna veterinárna a potravinová správa v Prievidzi, aby zabránila šíreniu vírusu. Každá ubikácia s vtáctvom mala svojho ošetrovateľa, ktorý do nej mohol vstúpiť len v ochrannom obleku. Prechádzal pritom cez dezinfekčný brod. Vtáky kontrolovali aj vizuálne a odbermi krvi.

„Precíznosť a dôslednosť série opatrení a zabezpečení, ktoré sme po zistení vírusu vykonali, zamedzili ďalšiemu rozšíreniu vírusového ochorenia a ochránili pred nákazou ďalšie chované druhy vtákov,“ zhodnotil karanténne opatrenia hlavný zoológ Branislav Tám.

Národná zoo v Bojniciach návštevníkom sprístupňuje viac ako 2 700 jedincov 360 druhov zvierat, z toho až 159 vtáčích druhov. Pre verejnosť bola otvorená 1. apríla 1955. Jej súčasná rozloha je 41 hektárov, z čoho viac ako polovicu tvorí expozičná časť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vtáčia chrípka #Bojnice #zoo Bojnice #karanténa