Sporná riaditeľka martinskej školy je už len krok k odvolaniu

Mesiace trvajúci problém, ktorý na martinskej Základnej škole na Hurbanovej ulici spustila voľba novej riaditeľky Evy Královancovej, sa môže už čoskoro vyriešiť. Primátor mesta Ján Danko vyzval predsedu rady školy na vyjadrenie k jej odvolaniu. Predchádzalo tomu zistenie hlavného kontrolóra mesta, že šéfka „hurbanky“ porušila dva zákony.

06.03.2020 18:43
Martin / škola / štrajk / Foto:
Základná škola na Hurbanovej ulici v Martine, rodičia nespokojní s novou riaditeľkou Evou Královancovou protestovali pred budovou školy. Snímka je zo 6. marca 2020
debata (8)

VIDEO: Rodičia žiadajú odvolať riaditeľku základnej školy.

Video

Predseda rady školy Slavomír Šuch reagoval na Dankovu výzvu odstúpením z funkcie.

„Do školskej rady som bol nominovaný ako zástupca zriaďovateľa a keďže v tejto chvíli mám odlišný názor na to, že chce odvolať riaditeľku, necítim sa viac kompetentný zastupovať ho,“ povedal krátko potom, ako odišiel z piatkového zasadnutia, kde s ostatnými členmi rady mali k aktuálnej situácii zaujať stanovisko.

Rada si zvolila novú predsedníčku a následne hlasovala za odvolanie riaditeľky. Zároveň sa uzniesla na tom, aby k tomu došlo okamžite. Primátor si však počká na oficiálne doručenie jej stanoviska a rozhodnutie o odvolaní vykoná v zákonnej lehote.

Pedagógovia, ktorí proti novej šéfke protestovali výpoveďami aj štrajkom, si po troch mesiacoch vydýchli.

„Rada školy rozhodla priaznivo, lebo situácia sa upokojí na obidvoch stranách,“ mieni učiteľ Peter Peržel. Samotná Královancová si vraj počká na vyjadrenie primátora, dobrovoľne odstúpiť určite neplánuje. „Ak dôjde k môjmu odvolaniu, ďalej to budem riešiť súdnou cestou,“ povedala.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin #odvolanie #riaditeľka