V Bratislave mestské časti rušia podujatia pre koronavírus

Viaceré bratislavské samosprávy rušia kultúrne podujatia, kde by sa mohlo zísť veľa ľudí. Je to pre obavy zo šírenia koronavírusu.

07.03.2020 12:03
debata (3)

Bratislavská Karlova Ves je ďalšou mestskou časťou, ktorá pre riziko súvisiace s novým koronavírusom ruší až do odvolania viaceré svoje podujatia. Nariadenie vstúpilo do platnosti v sobotu a týka sa všetkých spoločenských, kultúrnych i športových podujatí. Samospráva o tom informuje na sociálnej sieti.

„Situácia nás mrzí, snažíme sa ochrániť najmä najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov a prevencia šírenia vírusov je momentálne na prvom mieste,“ píše mestská časť s tým, že zatvorené budú zároveň všetky miestne denné centrá pre seniorov a obmedzené bude tiež ich spoločné stravovanie. Opatrenia koordinuje mestská časť s inými bratislavskými samosprávami a s hlavným mestom. „O ďalších krokoch a opatreniach budeme postupne a čo najrýchlejšie informovať,“ dopĺňa Karlova Ves.

K obmedzeniu akcií organizovaných mestskou časťou pristupuje napríklad aj Ružinov. Ide najmä o podujatia, kde sa na jednom mieste stretáva väčšie množstvo navzájom neznámych detí alebo seniorov. „Nebudeme teda rušiť napríklad korčuľovanie škôlkarov z rovnakej triedy na zimnom štadióne, ale v marci nezorganizujeme vítanie detí do života a presunieme ho na ďalší mesiac,“ približuje ružinovský starosta Martin Chren na sociálnej sieti.

Mestská časť zároveň v súlade s odporúčaniami hlavného mesta odporúča školám nezúčastňovať sa na hromadných podujatiach na verejnosti, neorganizovať školské zájazdy či hromadné akcie. Zriaďovateľom zariadení pre seniorov odporúča zrušiť návštevné hodiny a hromadné podujatia pre túto vekovú skupinu.

V súvislosti s aktuálnou situáciu zrušilo Nové Mesto utorňajší galakoncert v Istropolise, ktorý plánovalo pri príležitosti blížiaceho sa Medzinárodného dňa žien (MDŽ). „V súvislosti s našimi seniormi prijímame preventívne opatrenia, ktoré majú zvýšiť ich ochranu pred prípadným nakazením. Podobne ako hlavné mesto a ďalšie mestské časti sme sa rozhodli zrušiť hromadné podujatia pre seniorov,“ píše mestská časť na webovej stránke.

Plánované marcové kultúrno-spoločenské podujatia ruší operatívne aj Dúbravka, ktorá vypočula odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave. Marcové kolektívne podujatia zorganizuje v náhradných termínoch. Zrušenie marcových termínov sa týka napríklad detského karnevalu, podujatia k Medzinárodnému dňu žien či Dňu učiteľov, turnaja v stolnom tenise, ale aj vítania detí – nových občanov a bowlingovej ligy seniorov.

Bratislavské mestské časti zriadili na svojich webových stránkach sekciu venovanú novému koronavírusu a všetkým potrebným informáciám.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koronavírus